U znak protesta: Mljekari iz bh. grada dijele narodu mlijeko

Poljoprivredni proizvođači, tačnije mljekari i stočari u Živinicama danas su ponovo izašli na ulice kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog raspodjele novčanih sredstava.

Okupit će se ispred Gradske uprave s nadom da će se neko obratiti i da će se ova agonija riješiti. Njima se prošle sedmice niko nije obratio, ali poljoprivrednici ne namjeravaju odustati od borbe za svoja prava.

Danas će sa sobom ponijeti mlijeko koje će dijeliti građanima. Tako će i pokazati koliko je bitan njihov proizvod, kvalitet njihovog domaćeg mlijeka. Domaćoj proizvodnji prijeti gašenje, upitna je egzistencija, a građani bi, u slučaju da se to dogodi, na raspolaganju imali samo nekvalitetno uvozno mlijeko u prahu.

– Ponijeli smo neke malo veće količine mlijeka pa ćemo dijeliti građanima. Humanitarno ili narodu u kuhinju. Uglavnom bit će na raspolaganju narodu – rekao je za “Avaz” Eldin Glibanović, jedan od nezadovoljnjih poljoprivrednika koji se bori za svoja prava.

Nije isključio mogućnost da ostanu pred Gradske uprave i tokom noći.

– Dotjerali smo priključke danas i stat ćemo pred Gradsku upravu. Možda ostanemo i do večeras, dok se oni ne oglase. Nadamo se da će nam se obratiti, da se ova agonija riješi – kazao je Glibanović.

Podsjetimo, poljoprivrednici, tačnije mljekari i stočari su nezadovoljni raspodjelom novčanih sredstava u iznosu od 600.000 KM koje je Gradska uprava Živinice dala na korištenje svim poljoprivrednim proizvođačima.

Kako smo ranije pisali, zaključno sa 31. martom u Živinicama je registrirano 1.800 muznih grla. Zbog toga mljekari i uzgajivači stočnih grla za sebe traže 360.000 KM, odnosno 200 maraka po muznom grlu.

Mljekari i stočari su jasni – svake sedmice će izlaziti na proteste dok se ne ispune njihovi zahtjevi, a to je da se 360.000 KM raspodijeli na 1.800 muznih grla – prenosi Avaz.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.