Burno u Parlamentu Bosne i Hercegovine: Marinko Čavara iz HDZ-a utišao Borenovića i Babalja, oduzimao riječ zastupnicima

Rasprava o dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine obilježena je oduzimanjem riječi, optužbama, kritikama. Marinko Čavara (HDZ), predsjedavajući Zastupničkog doma, oduzeo je riječ zastupnicima Branislavu Borenoviću (PDP) i Darku Babalju (SDS), koji su negodovali jer se na dnevnom redu nije našao zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

-Očekivali smo, bar mi iz RS-a, da na dnevnom redu bude kao prva tačka zakon o Ustavnom sudu BiH kao preduvjet da se usvajaju ostali zakoni iz dnevnog reda.

Posljednja dva mjeseca svjedoci smo namjere koja je predočena i kroz zaključke NSRS-a – započeo je Borenović, kada ga je Čavara prekinuo uz obrazloženje da krši Poslovnik o radu Zastupničkog doma, kazavši mu da ga neće pustiti da drži političke govore koji nisu u vezi s tačkom o kojoj se raspravlja.

-Današnja sjednica koja je najavljena kao historijska pokazuje licemjernu politiku SNSD-a i čovjeka koji upravlja svima vama u ovoj zemlji, a zove se Milorad Dodik – rekao je u jednom momentu Borenović nakon čega mu je Čavara oduzeo riječ.

Slično je “prošao” i Darko Babalj.

Zastupnik SDA Safet Kešo pitao je potom Čavaru da li je imao u vidu poslovničke odredbe kada su na dnevni red uvrštene izmjene i dopune Zakona o VSTV-u.

Kešo je podsjetio da po Poslovniku zastupnici imaju pravo u roku od 24 sata predložiti amandmane koji osporavaju amandmane koje usvoji nadležna komisija.

Radi se o tome da je Ustavnopravna komisija dva sata uoči sjednice Zastupničkog doma odobrila izmjene i dopune Zakona o VSTV-u i amadmane, ali se to nije desilo 24 sata prije kako bi zastupnici mogli uložiti kontra amandamane, na šta poslovnički imaju pravo.

Javio se i zastupnik SDS-a Mladen Bosić sa sličnom kritikom.

Zastupnik DF-a Zlatan Begić istakao je da je Čavara svoje predsjedavanje Zastupničkim domom (odnedavno je on predsjedavajući) započeo kršenjem Poslovnika.

-Neprimjereno je koristiti poziciju na kojoj sjedite da bi se lično raspravljali sa zastupnicima.

Član Poslovnika kaže da zastupnik ima pravo na slobodu djelovanja i izražavanja, dužan je baviti se pitanjima od političkog interesa.

Ja sam protiv ovog što Borenović spominje jer smatram da je to suprotno Ustavu države, ali mu se ne može zabraniti da govori o dnevnom redu, a govorio je o dnevnom redu, pitao zašto ova tačka nije na dnevnom redu – dodao je Begić.

Ipak, sjednica je nastavljena bez promjena u dnevnom redu u odnosu na one koje su dogovorene uoči sjednice – prenosi Faktor.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.