Ćamil Duraković jako direktno poručio: Čemu se onda možemo nadati? Zato smo mi ovdje u Srebrenici više oprezniji nego ostali u BiH

Kao jedno od područja Bosne i Hercegovine gdje bi domaći proruski faktor pokušao isprovocirati incidente i tako nastojati dodatno destabilizirati državu jeste Podrinje, prije svega Srebrenica.

Bošnjaci Srebrenice doživjeli su genocid u julu 1995. godine i zato su oprezniji nego možda neki drugi stanovnici BiH.

“Mnogo je medijskih napisa kako će u BiH eskalirati kriza, spominje se mogućnost prenošenje ukrajinskog scenarija na našu državu. Postoji doza straha kod Bošnjaka.

Pojedini povratnici me pitaju treba li ići iz Srebrenice, žele zaštititi porodicu, djecu, roditelje, imovinu. Istina, zasad nema međuetničkih tenzija, ali nikome nije jednostavno”, kaže za Faktor Ćamil Duraković, odbornik u Skupštini Srebrenice i nekadašnji načelnik ove općine.

Podsjeća na tragediju Bošnjaka iz 1995. godine.

“Ovdje žive ljudi koji su tokom agresije na BiH platili najveću cijenu odvojenosti od centra države. Čemu se, onda, možemo nadati? Moramo se, prije svega, uzdati u sebe, 1995. imali smo ‘zaštitu’ međunarodne zajednice i znamo, nažalost, da je to na kraju bilo beskorisno”, ističe Duraković.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.