in , ,

Ćamil Duraković nakon govora Milorada Dodika u Beogradu: “Na sreću, nije on nadležan da utvrđuje genocid!”

Prema Durakovićevim riječima, u svemu tome poražavajuće je da je Dodik s potpuno fašisoidnim stavovima, koje javno plasira svaki dan, izabran od dijela srpskog naroda da ga zastupa

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik danas je još jednom uvrijedio sve žrtve genocida, iznoseći nove tvrdnje da se on u Srebrenici nije dogodio.

Dodik je čak otišao i korak dalje, istakavši da je “ta priča međunarodna politička ujdurma zarad lakšeg obračuna s političkim statusom RS-a i Srba na prostoru BiH”.

Ustvrdio je i da nema relevantnih naučnih, ni drugih dokaza da je u Srebrenici bio genocid, te istakao da “u Federaciji BiH stalno pokušavaju da naprave atmosferu kažnjavanja”.

Namjerno ili ne, Dodik zaboravlja da itekako postoje relevantni dokazi da je u Srebrenici počinjen genocid 1995. godine, i to presude najrelevantnijih sudova – Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) i Međunarodnog suda pravde.

Bivši načelnik i aktuelni predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Ćamil Duraković jasno je ukazao Dodiku da nije njegovo da utvrđuje genocid, već da su se time svojevremeno bavili relevantni sudovi.

– Na sreću, nije Dodik, niti bilo koji drugi političar nadležan da utvrđuje genocid. To rade sudovi, a u slučaju Srebrenice to je utvrđeno u niz presuda pred međunarodnim sudovima u Hagu koje je osnovala Generalna skupština UN-a – kaže Duraković u izjavi za Vijesti.ba.

Prema njegovim riječima, u svemu tome poražavajuće je da je Dodik s potpuno fašisoidnim stavovima, koje javno plasira svaki dan, izabran od dijela srpskog naroda da ga zastupa, te je kao takav legitimno postavljen na poziciju člana Predsjedništva BiH.

– ‪Dakle, riječ je o potpunoj letargiji i apatiji, kako srpskog naroda, tako i zvaničnih dužnosnika entiteta Republika Srpska na sve one koji negiraju genocid, omalovažavaju preživjele, kao i one koji nisu imali tu sreću.

‪Nažalost, Milorad Dodik je slika i prilika društva koje ne samo da ne preuzima odgovornost za činjenicu da je moglo a nije spriječilo genocid, nego isti negira i bježeći od istine pravi pogodno tlo za razvoj fašisoidnih ideja i stavova – poručio je Duraković.

Velika fudbalska legenda iz Njemačke: “Džeko? Danas samo jedan sebi može priuštiti da trči manje od drugih”

Benjamina Karić ne planira stati: “Na inicijativu gradonačelnice usvojena Odluka o izradi strategije Sarajeva”