in , ,

Ćamil Duraković nakon velike odluke: “Valentin Inzko sada može da uđe u historiju kao neko ko je napravio prekretnicu”

Ćamil Duraković priznaje da je Valentin Inzko ispunio ono što je obećao.

Ćamil Duraković priznaje da je Valentin Inzko ispunio ono što je obećao.

Predsjednik Skupštine Opštine Srebrenica Ćamil Duraković, za N1 je komentarisao odluku Valentina Inzka da nametne dopunu Kaznenog zakona BiH kojim se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca. Duraković ističe da je Inzko ispoštovao ono sto je obećao, i majkama Srebrenica, i onima koji su preživjeli genocid.

“Vjerovatno je u njegovoj glavi, u njegovoj svijesti, prevladala ova civilizacijska dimenzija, i nije mogao otići iz ove zemlje, a da ne nametne ove dopune krivičnog zakona BiH koje se odnose na genocid”, kaže Duraković.

S jedne strane, navodi, žalosna je činjenica da to nije učinio Parlament BiH.

“Ali ako je ovo put, onda smo na prekretnici historijskoj, u smislu civilizacijskog trijumfa. Sada ćemo mi, i svi normalni ljudi imati mogućnost da krivično gonimo sve pojedince ili kolektive i organizacije koje negiraju genocid. Koliko vidim u kaznenim odredbama, ovdje je riječ o zatvorskoj kazni, što je jako zadovoljavajuće, u smislu da to nije samo neka novčana kazana koja bi pogodila samo siromašne. Sada je to jako ozbiljna mogućnost da se krivično gone oni koji budu negirali“, kaže naš sugovornik.

Za kraj, Duraković je poručio:

“Inzko sada može da ode iz BiH sa srećom i da uđe u historiju kao neko ko je usitinu napravio tu prekretnicu koja nas opterećuje proteklih 26 godina, u smislu negiranja genocida dokazanog poresudama međunarodnih i domaćih sudova”.

Željko Komšić o zabrani negiranja genocida: “Jasna poruka politikama koje svoje narative grade na veličanju genocida”

Šemsudin Mehmedović nakon odluke Valentin Inzka: “Svi negatori genocida će sada imati pune ruke posla! Valja skidati imena škola, ulica…”