Ćamil Duraković o SNSD-ovom prijedlogu bez dlake na jeziku poručio: Ništa čudno od onih koji godinama rade sve da umanje zločin genocida

Prijedlog zakona o zloupotrebi pojma genocida je upućen u parlamentarnu proceduru 4. februara od strane Saveza nezavisnih socijaldemokrata i njihovih koalicionih partnera iz RS-a, ali o tom prijedlogu zakona Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH se još nije izjašnjavao.

Komentar o prijedlogu ovog zakona je dao Ćamil Duraković, zastupnik “Moja adresa: Srebrenica” u Skupštini općine Srebrenica.

Pokušaj relativiziranja genocida

– To je samo još jedan u nizu pokušaja da se sistemski relativizira genocid i oni su svjesni da to neće proći. Žele govoriti o genocidu, koji je imperativna norma međunarodnog prava, kao „ideji o genocidu“ kroz jedan politički ili interni zakon jedne države, naspram Rezolucije o genocidu koja je donesena od Generalne skupštine UN-a. To je malo neozbiljno. Ništa čudno od onih koji godinama rade sve da umanje zločin genocida u Srebrenici, ali to svakako neće dobiti podršku – poručio je Duraković.

Uslov je maksimalistički

Duraković smatra da je cilj takvog prijedloga da se stranke iz RS-a odbrane od međunarodnih pritisaka.

– Ako međunarodni krugovi vrše pritisak da bi se predstavnici stranaka sa sjedištem u RS-u vratili u institucije, oni vjerovatno žele da kažu „Evo mi imamo uslov“, a uslov je maksimalistički da su i oni svjesni da to neće proći, pa će onda reći „Mi smo probali, ali naš prijedlog nije uvažen“, tako da je to politikanski pokušaj da bi se opravdao bojkot državnih institucija.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.