Ćamil Duraković se obratio javnosti nakon odluke Centralne izborne komisije BiH: “Meni je ovo jako bitno kada su u pitanju Zvornik, Doboj, Janja i neka mjesta”

Na hitnoj sjednici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine donesena je odluka o ponovnom prebrojavanju glasačkih listića za predsjednika i potpredsjednike RS-a zbog neregularnosti i matematičkih nelogičnosti, saopćeno je iz CIK-a.

Nakon toga se oglasio Ćamil Duraković, koji je prema trenutnim glasovima bio drugoplasirani za potpredsjednika RS-a iz reda bošnjačkog naroda, a nakon izbora je ukazivao na brojne neregularnosti.

Minorna razlika

“To je odluka za pozdraviti. Očigledno je da opozicija koja je imala dva protesta, od kojih zadnji jučer, napravila da to urodi plodom.

Svi ti naši zahtjevi za otvaranje vreća i ponovno brojanje su urodili plodom, a ono što je jako važno da se inspekcijski izvrši validnost listića koji su uneseni, odnosno da li je neko glasao – kazao je Duraković.

Kaže da treba vidjeti da li će se u ovoj fazi vršiti samo usklađivanje sa brojevima koji su upisani u obrasce biračkih odbora ili će se vršiti precizna inspekcija da se vidi da li su to valjani i validni glasovi.

“Sve ovisi od toga koliko će CIK u tome biti transparentan, a želim da vjerujem da hoće i da vjerujem da će biti znatnih promjena kada su u pitanju redovna biračka mjesta – rekao je Duraković.

Pravila predviđaju da ukoliko se ustanove veće neregularnosti moguće je i ponavljanje izbora za taj nivo vlasti, a na to se osvrnuo i Duraković:

“To su pravilnici i uredbe, ukoliko se pokaže veliki broj nepravilnosti i onda naravno CIK ima pravo za nivo predsjednika i potpredsjednika RS-a i da ih raspiše ponovo.

Ne mogu da predvidim da li će se to desiti, pogotovo što je za nivo predsjednika velika razlika, oko 30.000 i ne vjerujem da će se naći toliko nepravilnosti koje će ugroziti tu razliku, ali kad smo u pitanju gospodin Bratić i ja to je minorna razlika od manje od 2000 glasova.

Sporna situacija u Zvorniku, Doboju i Janji

Smatra da to može znatno promijeniti situaciju.

Situacija za potpredsjednike može biti znatno drugačija obzirom da ni glasovi iz dijaspore nisu prebrojani, a očekuje se veći broj glasova.

“Meni je ovo jako bitno kada su u pitanju Zvornik, Doboj, Janja i neka mjesta gdje mi je bilo simptomatično da osoba koju građani ne poznaju na tim prostorima dobije ubjedljivo veći broj glasova nego ja, koji egzistiram, živim i radim na tom prostoru sa ljudima.

Očit primjer je mjesto gdje su jučer ponovljeni izbori u Bosanskom Novom, gdje je samo 61 osoba izašla na biračko mjesto, a prvobitno i u ranijim izbornim ciklusima je bilo od dvije do tri stotine.

To je taj prostor gdje je uhapšeno pet osoba jer članovi biračkih odbora bili već ubacili listiće svojim kandidatima. Taj slučaj je bio dovoljan da se izvrši usklađivanje glasačkog materijala u vrećama i obrazaca koje popunjavaju birački odbori – zaključio je Duraković za Avaz.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.