Ćamil Duraković spasio firmu iz Srebrenice: Poslovni potez pokazao ljudsku stranu politike, Madi iz Tešnja napravio ključni potez!

Bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković ovih dana je stalno na terenu, u politiku se želi vratiti kao potpredsjednik RS -a. Na izbore izlazi kao nezavisni kandidat, kaže to mu je nekako sudbina kada je riječ o izborima.

Važniji od političkih su oni ljudski izbori, a Duraković je prije nekoliko mjeseci pokazao da umije i hoće prepoznati situacije u kojima se treba pomoći ljudima – piše Ljudski.ba.

– Mene su kontaktirali zaposleni sa firme pilića u Srebrenici smatrajući da im mogu pomoći kako bi spasili u tom trenutku izvjesno zatvaranje farme koja je uspješno radila preko 10 godina.

Ne sluteći da ću ja na kraju preuzeti taj posao obavio sam razgovor sa vlasnikom, ponudio podršku kako se farma ne bi ugasila i devet ljudi ostalo bez posla.

Riječ je o mladim, porodičnim ljudima i to bi bila velika šteta za Srebrenicu, rekao je Duraković.

Vlasnik je želio sačuvati radna mjesta, ali nije bio spreman da on nastavi raditi jer su se počeli gomilati gubici.

Do toga je došlo zbog rasta cijena energenata, hrane, dok se otkupna cijena nije mijenjala.

– Iznenadio me je s ponudom, ako želim i vjerujem da farma može opstati, da ja preuzmem posao. Farmu mi je ponudio bez ikakve naknade na dvije godine uz obavezu da servisiram sve troškove, među kojima je i kredit.

Odluka nije bila laka, jer mi je takva vrsta biznisa bila nepoznata, a rizik je bio veliki jer je otkupna cijena koja je u tom trenutku važila bila nedovoljna da se pozitivno posluje, istakao je Duraković.

Uporan, kakav jeste i u politici, Duraković je prihvatio rizik i krenuo rješavati probleme.

– Iznenadilo me je nerazumijevanje jednog od naših najvećih prerađivača pilećeg mesa Brovis d.o.o koji nisu bili spremni korigovati otkupnu cijenu u svrhu spašavanja radnih mjesta u Srebrenici za nekoliko feninga po kilogramu pilećeg mesa.

Ali, kako život ima dvije strane, negativnu i pozitivnu, razumijevanje je pokazao Madi iz Tešnja s kojima sam bez puno priče dogovorio cijenu koja osigurava da se farma ne zatvori, kaže Duraković.

Taj ugovor je donio i još jedno novo radno mjesto, tako da danas na farmi radi ukupno devet uposlenika. Svim radnicima je povećana plaća, a obaveze se redovno izmiruju. Kapacitet farme je 60.000 pilića u jednom turnusu od 45 dana.

– Sada sam ušao dublje u poslovanje i shvatio da je malo ljudskog razumijevanja potrebno da se u biznisu, kao i politici naprave pozitivni iskoraci. Poseban je osjećaj i čovjekova radost kada znate da pomažete ljudima u rješavanju životne egzistencije i opstanka u jako teškim uslovima življenja u Srebrenici.

Razmišljam o proširivanju kapaciteta, uvođenju nove proizvodne linije jer peradarstvo u ovom dijelu BiH može imati bolju perspektivu. Moj cilj je da uvežemo istočni dio BiH kako bi povratnicima kroz kooperantsku, ali i druge vidove saradnje osigurali dodatni izvor zarade, kaže Duraković.

Interesantno je napomenuti kako za Durakovića u javnim institucijama BiH nakon završetka mandata načelnika 2016. godine nije bilo mjesta.

Još uvijek je na birou, sebe nije prijavio u novu firmu jer želi da zarađeni novac uloži obnovu oštećene i zastarjele tehnologije, ali i razvoj farme. Kao dio Koalicije Moja adresa je Srebrenica je prije dvije godine ušao u Skupštinu opštine Srebrenica s najviše glasova na toj listi. I tada je bio nezavisni kandidat.

Njegov trenutni prioritet je da sačuva radna mjesta na farmi. U šali kaže da će mu biznis pomoći i za novi politički imidž jer je sada i on uspješan farmer, a što su pojedinci isticali kao važnu političku referencu.

Morali smo ga pitati vjeruje li da uspjeh u privredi može ponoviti sada i u politici i pobijediti u utrci za potpredsjednika RS -a.

– Ja sam uvijek bio borac i da ne vjerujem ne bi se ni kandidovao. Stara filozofija kaže ako mislite pobijediti ne smijete izgubiti, kroz smijeh kaže Duraković.

Smatra da je kroz svoj dosadašnji rad pokazao svoju predanost ljudima, dokazao da se u politici može biti pošten i principijelan, te je sa puno ambicije ušao u novu kandidaturu.

Ispred ličnog interesa u ovom trenutku mu je kaže uspjeh Pokreta za državu za mandate u NSRS i predstavnike RS-a u Parlamentu BiH. Od starta je podržao ovu dobru priču o ujedinjenju političkih stranaka koje žele zaustaviti nestanak Bošnjaka i Hrvata u RS -u.

– Moram izraziti veliki respekt prema hrabrosti i mudrosti potpredsjednika SDP -a i SDA Vojina Mijatovića i Edina Ramića koji su iznijeli teret da ova priča uspije.

Ovo je istorijski trenutak koji je već sada probudio nadu da se u BiH mogu stvarati novi politički odnosi u kojima će opći cilj biti ispred ličnih interesa.

Ovo je priča koja se mora proširiti na cijelu BiH i trenutno je jedini istinski multietnički politički projekat koji ima sposobnost ujediniti ljude u cijeloj BiH. Što se tiče utrke za potpredsjednika jedino mogu poželjeti da bude fer i korektna, i da pobjedi onaj koga narod bude želio, kaže Duraković.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.