Čedomir Jovanović “zagrmio”: “Historijska je sramota Srbije i Srba okretanje glave od onih koji umjesto borbe za mir u Ukrajini danas po Beogradu planiraju skupove”

Nekoliko hiljada građana okupilo se u petak, 4. marta, u Beogradu na skupu podrške Ruskoj Federaciji, nakon invazije te zemlje na susjednu Ukrajinu tokom koje je do sada ubijeno oko 2.000 civila.

Beogradski protest je organizovan na poziv esktremno desničarska organizacije iz Srbije “Narodne patrole”, a čini se da se u nedjelju, 13. marta, sprema još jedan pod nazivom “Vožnja za Rusiju”.

Tim povodom oglasio se i lider Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović.

“Ovo je baš sramota za sve nas, za naš Beograd, našu Srbiju. Ako je iko od naroda savremene Evrope stradao u paklu rata, stradali smo mi Srbi.

Mi smo narod ljudi koji su kroz historiju više živjeli u bijegu nego u svojoj kući, očeva koji su više nosili pušku u ruci nego svoje dijete, majki i žena koje su bile glava porodice jer je muška pala u ratu.

Svaka generacija našeg naroda je ratna generacija. Sada bi ta sudbina da dođe po našu djecu kao što je došla po nas devedesetih. I jedino je možemo zaustaviti borbom za mir svakog čovjeka, gdje god da živi, kojem god bogu da se moli, kako god da se zove”, naveo je.

Ističe kako je historijska sramota Srbije i Srba koji umjesto borbe za mir u Ukrajini danas po Beogradu planiraju skupove podrške ratu koji Rusija vodi protiv te zemlje i tog naroda.

“HIstorijska je sramota Srbije i Srba okretanje glave od onih među nama koji umjesto borbe za mir u Ukrajini danas po Beogradu planiraju skupove podrške ratu koji Rusija vodi protiv te zemlje i tog naroda koji nas je oslobodio od nacističke Njemačke 1944. godine i među prvima osudio bombardovanje NATO pakta 1999.

‘Z’ sa ruskih tenkova pred kojima biježe milioni Ukrajinaca i pod čijim gusjenicama nestaju čitavi gradovi nije i ne smije biti simbol sa kojim se identifikuje naš narod, naš Beograd, naša Srbija.

Ko Ruse i Rusiju voli neka se moli i bori za mir u Ukrajini, neka pomogne da se zaustavi rat u kojem gine i ruska mladost, neka nam pomogne da zaustavimo ruske kolone pred Harkovom, Odesom i Kijevom prije nego što nemilosrdno rušeći sve pred sobom nepovratno odu putem kojim su prije njih išli jedino nacisti u II svjetskom ratu”, piše Jovanović te dodaje:

“Takvu sudbinu ta velika zemlja i njen narod nisu zaslužili baš kao što ni Srbi nisu zaslužili žig genocida u Srebrenici za koji su odgovorni lideri koji su nas tada vodili ali i čitav svijet koji ih je gledao nespreman da im se na vrijeme suprotstavi.

Zato jedino osudom ruskog napada na Ukrajinu mi branimo i Kijev i Moskvu. Zato jedino osudom simbola koji nam sa ruskih tenkova u Ukrajini donosi na ulice Beograda mi čuvamo Srbiju i branimo i naš mir ali i mir nesrećne Ukrajine i posrnule Rusije”, zaključio je Jovanović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.