Sramotno obraćanje ruskog ambasadora o BiH u UN-u: Rekao kako Bosnu i Hercegovinu ne doživljava kao suverenu državu…

Stajući na stranu bh. entiteta Republike Srpske, ruski ambasador u UN-u Vasily Nebenzya je rekao kako je pismo Željke Cvijanović odraz zabrinutosti srpskog naroda u Bosni i Hercegovini. „Mi kao članovi Vijeća sigurnosti ne možemo ostati ravnodušni na ovaj poziv za pomoć”, rekao je Nebenzya. On je rekao kako Bosnu i Hercegovinu ne doživljava kao suverenu državu…

„Da budem iskren, teško je shvatiti da u 21. vijeku u srcu Evrope, kada imamo demokratki izabrani institucije, posljednja riječ, najveći autoritet je u rukama državljanina Njemačke koji se predstavlja kao visoki predstavnik”, kazao je u svom sramotnom govoru Vasily Nebenzya.

Kao Cvijanović, ruski ambasador je kritikovao Schmidta govoreći kako doprinosi podjeli zemlje.

Rekao je kako rezolucija o Srebrenici pripremljena bez saglasnosti Predsjedništva BiH.

Zvaničnici entiteta RS, predvođeni liderom Miloradom Dodikom, boravili su skoro u Rusiji, odakle su zaprijetili „dramatičnim promjenama” u BiH uz ponavljanje priča o otcjepljenju.

Dodik, koji gaji dobre odnose sa predsjednikom Rusije, opravdava rusku invaziju na Ukrajinu. Neki analitičari su ranije za Glas Amerike rekli kako Dodik sebe želi prikazati kao najlojalnijeg Putinovog igrača na Balkanu, te opstruiše NATO put BiH.

Obraćajući se večeras na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, ruski ambasador Vasilj Nebenzja je rekao kako je pismo Željke Cvijanović odraz zabrinutosti srpskog naroda u Bosni i Hercegovini.

“Pismo Cvijanović je odraz zabrinutosti srpskog naroda. Ovdje često čujemo kako Vijeće sigurnosti ima obavezu da spriječi sukob, mnogi o tome govore kao o nečemu najvažnijem. Situacija u BiH je primjer gdje Vijeće sigurnosti može djelovati. Bosanski rat je je jedno od najkontradiktornijih poglavlja u smislu odgovora međunarodne zajednice. Nije Srebrenica jedina krvava stranica ovog rata, UN ne smije ponavljati svoje greške”, kazao je ruski ambasador.

“Rusija kao članica Vijeća sigurnosti i Vijeća za implementaciju mira ne smije zatvarati oči. Zahvaljujemo što ste sazvali ovu sjednicu. Prije skoro 29 godina opšti sporazum za mir okončao je jedan brutalni sukob i 30 godina je garantovao mir u regiji”, dodao je on.

U daljem obraćanju ističe da “BiH više nema status suverene i nezavisne države”.

“Nedavni događaj u proteklim mjesecima govori o neoprostivom kršenju premisa ovog sporazuma. To se nastavlja i mi smo to upozoravali.

BiH više nema status suverene i nezavisne države. Teško je vjerovati da je najveći autoritet u rukama državljana Njemačke koji djeluje za male grupe i za njihove interese koristi bonske ovlasti. Ponaša se kao monarh, a zapadni promotori demokratije ga podržavaju”.

“Kada se radi o eksternom tutorstvu drugih država, to liči na kolonijalnu praksu. Stalni predstavnici u UN-u su zaboravili na sporazum tri naroda kada su podržali sporazum.

Gotovo trećina stanovništva je protiv ove Rezolucije, ovo je političko djelovanje i namjerno kršenje Dejtonskog sporazuma i Dejtonskih nadležnosti.

Teško je zamisliti posljedice ovoga, ne možemo isključiti destabilizaciju Balkana. Čini se, krajnje cinično, da predvodnik u ovom dokumentu je Njemačka koja je počinila najgori genocid u historiji čovječanstva”, istakao je ruski ambasador.

“Rezolucija o Srebrenici nema nikakve veze sa navodnim ciljem sjećanja na žrtve tragedije”, rekao je on – prenosi N1.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.