Cenić, vrlo žestoko i direktno uz Dodikovu “poruku” SIPA-inim službenicima napisala: “Da ni ljudsko dno nema dna, evo dokaza…”

Na konferenciji za medije povodom aktivnosti SIPA-e u entitetu RS, Milorad Dodik je kazao da će zabraniti rad državnog pravosuđa na prostoru RS-a, ali da do tada moraju sarađivati.

Međutim, da pripadnike SIPA-e neće primiti ako ne budu okupani.

“Ja još nisam obvaviješten da sam dobio ikakav poziv, al nije problem. U januaru ćemo zabraniti rad, do tad ćemo morati sarađivati. Nek oni slobodno dođu u stranku, ako dođu uljudno, fino, lijepo i ako se normalno i lijepo ponašaju, ako budu okupani očešljani i da se ne osjeti nikakav miris koji nose iz Sarajeva onda možemo da sarađujemo sa njima.

Ako bude drugačije, onda neće dobiti ništa”, poručio je on.

Prokomentarisao je da one dokumente koje SIPA traži, već postoje javno objavljeni, ali da će im izaći u susret ako uljudno pošalju pismo sa zahtjevom da dobiju dokumente.

“Fino pošaljete pismo, vi kažete da ćete doći, ima odgovorno lice u SNSD-u i to ćete dobiti. A ne ovako, to je sve nakaradno. do zla Boga nakaradno. On nazove telefonom službenim, kaže ja dolazim, pripremite se. Treba tamo svi da pomru od straha jer on dolazi. Il ćete se ponašati uljudno il nećete dobiti nikakav dokument.

Ako hoćete to da izuzmete onda ćete morati provaljivati. Najbolje da to uradimo i da vidimo kakvi su divljaci”, komentarisao je Dodik.

Ekonomska analitičarka Svetlana Cenić, vrlo kratko i jasno je uz Dodikovu “poruku” SIPA-inim službenicima napisala:

– Da ni ljudsko dno nema dna, evo dokaza.

Podsjećamo, SDP BiH je reagovao danas i poručio da očekuje da pravosudni organi brzo i efikasno procesuiraju i pred lice pravde privedu sve pojedince koji su poticali i učestvovali u institucionalnom podrivanju suvereniteta i cjelovitosti Bosne i Hercegovine”.

Dodaju da u vezi s izjavama nositelja antidržavnih aktivnosti, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, SDP BiH obavještava javnost da ćemo Tužilaštvu Bosne i Hercegovine protiv njega podnijeti krivičnu prijavu zbog počinjenja krivičnog djela Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a stav (5) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

“Njegova izjava da će sarađivati sa SIPA-om ‘ako budu okupani očešljani i da se ne osjeti nikakav miris koji nose iz Sarajeva’ predstavlja jedan od najgorih oblika ksenofobije i rasizma iskazanog od strane službenih dužnosnika jedne države u novijoj historiji.

Kada bismo i zanemarili djela javnog kršenja Ustava i Dejtonskog sporazuma, ovakva izjava po sebi je dovoljan razlog za procesuiranje i neodložnu smjenu ovog dokazanog šoviniste i rasiste.

Govorenje o ‘prljavštini’ glavnog grada države koji je pretrpio najgore oblike uništenja i ubijanja njegovih građana djeluje kao zloslutni preludij i najava nekih novih ‘čišćenja’ od ‘prljavih’ preživjelih žrtava. Znakovito je da ovakve poruke u gotovo identičnoj formi dolaze iz Hrvatske i od Milorada Dodika”, kažu iz SDP-a.

Ako je međunarodna zajednica spremna gledati ponavljanje takvog scenarija, mi u Bosni i Hercegovini sigurno više nećemo gledati kako nas se opet pozicionira na prugu kojoj se približava voz, dodaju oni.

“Izjava da će sljedećeg mjeseca zabraniti rad državnog Tužilaštva u bosanskohercegovačkom entitetu RS, direktna je najava Dodikovog zaokruživanja projekta agresivnog secesionizma.

Smatramo da je ovakvom izjavom jasno bacio rukavicu u lice domaćim pravosudnim i policijskim institucijama, koje ovih dana vode postupke u skladu sa svojim nadležnostima i ovlaštenjima, ali i predstavnicima međunarodne zajednice koji još uvijek kalkuliraju oko sankcioniranja secesionističkih postupaka vlasti RS-a”, smatraju oni.

Kažu da naravno međunarodna zajednica ima alat i mogućnost kojim bi odmah obustavili svaku vrstu ekonomske i druge vrste saradnje sa separatističkim snagama u RS-u, te da bez odlaganja izreknu sankcije šovinisti, rasisti i ratnohuškaču Miloradu Dodiku…

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.