in ,

Centralna izborna komicija BiH objavila datume izbora u Srebrenici, Doboju, Ustikolini i Travniku

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine donijela je odluku o raspisivanju i održavanju ponovnih izbora u Doboju, Srebrenici, Ustikolini i Travniku

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine donijela je odluku o raspisivanju i održavanju ponovnih izbora u Doboju, Srebrenici, Ustikolini i Travniku nakon što su poništeni zbog mnogobrojnih nepravilnosti.

Izbori u Doboju i Srebrenici bit će održani 21. februara dok će izbori u Travniku i Ustikolini biti održani u aprilu ove godine.

Podsjetimo, Centralna izborna komisija BiH je na sjednici održanoj 21. januara donijela Odluku kojom se poništavaju izbori, održani dana 15.11.2020. godine, u izbornoj jedinici Srebrenica za nivo načelnika Općine Srebrenica i Skupštinu općine Srebrenica na 28 biračkih mjesta.

Na istoj sjednici Centralna izborna komisija BiH je donijela i Odluku kojom se poništavaju izbori, održani dana 15.11.2020. godine, na 89 redovnih biračkih mjesta u izbornoj jedinici Doboj za nivo gradonačelnika Grada Doboj i Skupštinu Grada Doboj.

Na sjednici CIK-a u četvrtak 21. januara predočene su mnogobrojne malverzacije u vezi glasanja u ove dvije opštine. Ustanovljeno je omogućavanje glasanja bez važećih dokumenata države Bosne i Hercegovine. Više desetina birača je glasalo bez validnih dokumenta na više biračkih mjesta.

Također, grafolozi su utvrditili mnogobrojne nepravilnosti kada su u pitanju potpisi glasača, odnosno krivotvorenje. Utvrđeno je i glasanje nevažećim identifikacionim dokumentima ili dokumentima izdatim mimo zakonskog roka.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je tada donijela Odluku kojom se utvrđuje nemogućnost preuzimanja mandata za načelnika Općine Travnik od Peco Mirsada, kandidata političkog subjekta SDA-Stranka demokratske akcije, radi činjenice smrti, a kojem je potvrđen mandat načelnika općine Travnik pravosnažnom Odlukom o potvrđivanju i objavi rezultata Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 2020. godine. Kada su u pitanju izbori u općini Ustikolina-Foča izabrani kandidat također je naknadno preminuo.

Sarajevo ima čak 100 tona krompira viška: Kako riješiti taj problem?

UHAPSIO TUŽITELJICINOG MUŽA Policajac Omerović oslobođen i u disciplinskom postupku