Christian Schmidt iznenadio priznanjem: “Dodik me zvao na svoj privatni posjed” Milorad mu odmah odgovorio

– Milorad Dodik i ja se poznajemo već godinama, imam poziv da dođem na njegovo privatno imanje. Možda možemo o tome pričati kasnije. Prvo ćemo raditi, ja sam Nijemac, pa ćemo onda piti rakiju, rekao je visoki predstavnik Christian Schmidt za televiziju BN.

– Moj cilj je da nakon 30 godina dejtonske strukture budu prošlost, a da buduće generacije to rade onako kako njima odgovara. Tako dugo mi moramo da ostanemo tu i pomognemo , iako je to ponekad neugodno, rekao je Šmit.

U intervjuu za BN televiziju, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt govorio je o aktuelnim političkim temama u Republici Srpskoj i BiH, kao i o odnosima sa članom Predsjedništva Miloradom Dodikom.

Na pitanje da li ga pojedine političke strukture još osporavaju, Šmit kaže da onima koji se bave tom temom ne treba posvećivati toliko puno pažnje.

– Mogu samo reći da sam u punoj funkciji, da sam nastupao u Savjetu bezbjednosti, idem u Beograd i tamo me prihvataju Aleksandar Vučić i patrijarh. A, kada imam blagoslov Crkve, onda to mora biti to, ističe Šmit.

Dodaje da, nakon što ga je čak i Ruska Federacija u SB UN priznala kao eksperta za BiH, osjeća se “sasvim zadovoljno, ali teme koje su u porvom planu, o kojima treba da pričamo, one su na drugoj strani”.

– Milorad Dodik i ja se poznajemo već godinama, imam poziv da dođem na njegovo privatno imanje. Možda možemo o tome pričati kasnije. Prvo ćemo raditi, ja sam Nijemac, pa ćemo onda piti rakiju, rekao je Šmit.

Na izričito pitanje, da li je Bosna i Hercegovina uvela sankcije Rusiji, Šmit je kaže:

-Ja tu priču ne mogu da shvatim, da se priča preko ruskog ambasadora u Njujorku, u smislu da se zemlja ocrni. Situacija je bila takva da, izuzimajući Sjevernu Koreju i dvije-tri zemlje, niko nije odbio Rezoluciju.

Ja mislim da se radi o tome da se vodi rat protiv nedužnih ljudi. Ukoliko čak i Srbija se tako ponaša, onda bi svakom ovdje trebalo da bude jasno i da kaže – da, ja shvatam to i ne želim da se ljudi ubijaju, mi želimo mir! A to je bio sadržaj Rezolucije i ja u svakom slučaju podržavam da se ona potpiše.

Kada je riječ o odnosima tri konstitutivna naroda u BiH, Šmit smatra da je potrebno mnogo vise zajedničkih napora i razgovora, kako bi se prevazišli problem, a mnogo manje gledanja u prošlost.

– Moja vizija nije da međunarodna zajednica nameće rješenja, to moraju biti nezavisni građani koji će o tome odlučivati. Mi možemo uvesti standarde koji postoje u EU. Ja bonska ovlašćenja koristim samo onda kada to nije moguće izbjeći.

Moj cilj je da nakon 30 godina dejtonske strukture budu prošlost, a da buduće generacije to rade onako kako njima odgovara. Tako dugo mi moramo da ostanemo tu i pomognemo , iako je to ponekad neugodno, rekao je Scmidt.

Govoreći o predstojećim izborima u BiH, Šmit je, aludirajući na odluku o finansiranju koju je nametnuo, rekao da će “u svakom slučaju biti izbori”.

– Ja neću reći koga trebate birati, ali želim u prvom redu mladoj generaciji reći: iskoristite mogućnost da učinimo ono što možemo da građani imaju osjećaj da njihov glas vrijedi tačno onoliko koliko je to zamišljeno.

U samoj predizbornoj kampanji bih predložio da se ne iscrpljuju snage u međusobnoj političkoj borbi, kao borbi bikova, već da ponude odgovore na stvarna pitanja i problem ljudi, poručio je Schmidt za BN.

Pogledajte snimak.

Odmah je uslijedila i reakcija Milorada Dodika, a o tome čitajte na linku ispod.

Milorad Dodik odmah odgovorio visokom predstavniku Christianu Schmidtu: “Sa gnušanjem odbacujem tvrdnje da sam ga pozvao na svoje imanje”

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.