Cijene goriva u BiH “divljaju” iz dana u dan! Zašto vlasti to ne brine?

Divljanje cijena goriva, očigledno, ne zabrinjava političare.

Do kada će cijene goriva rasti nije poznato. Ali je jasno da bi ukidanje akciza i smanjenje stope PDV-a predstavljao najznačajniji korak ka smanjenju cijene goriva. Ukidanjem akciza cijene goriva bile bi niže za 30 do 45 feninga.

Cijene goriva u Bosni i Hercegovini rekordno su visoke. I to je već dobro poznato, jer građane gotovo svakodnevno dočekaju veće cijene na pumpama.

Poznato je i da vlasti ne mare mnogo. A situacija je alarmanta i neophodno je provesti konkretne mjere, upozoravaju iz Udruženja prometnika naftnih derivata FBiH.

– Ako ne možemo ukinuti akcize, onda možemo makar za taj iznos za koji se povećao PDV – da ne ugrozimo nikoga od korisnika proračuna – umanjiti cijene.

Onaj ko tvrdi da se to ne bi osjetilo, samo mu kažem: 30 feninga plus PDV jer je kod nas na snazi dvostruko oporezivanje i to je 35 feninga niža cijena, poručuje Milenko Bošković, predsjednik Udruženja prometnika naftnih derivata Privredne komore FBiH – prenosi Federalna.ba

Do kada će cijene goriva rasti nije poznato. Ali je jasno da bi ukidanje akciza i smanjenje stope PDV-a predstavljao najznačajniji korak ka smanjenju cijene goriva. Ukidanjem akciza cijene goriva bile bi niže za 30 do 45 feninga.

Susjedne zemlje odavno su donijele mjere kojima ublažavaju rast cijena goriva. U Bosni i Hercegovini na snazi je ograničenje marži, ali je upitno ko mari za to.

Konkretnog rješenja za enormno poskupljenje goriva za sada nema. Cijene će rasti, skladišta za naftu tek u izgradnji.

A ukidanja akciza na naftu i naftne derivata ni u najavi, a bliži se i vrijeme kolektivnog godišnjeg odmora za parlamentarce. Građani za to vrijeme šute i sipaju gorivo po vrtoglavo visokim cijenama.

Na određenim pumpama u glavnom gradu naše zemlje cijena litre Super 98 u zadnja dva dana na nekim pumpama je povećana za 10 feninga i ponovo iznosi 3,76 KM.

Super 98 je već “skočio” na 3,76 KM i on je skuplji za pet feninga u odnosu na srijedu, 16. juni (jučer Super 98 bio 3.71 KM, op.a.).

Barel je četvrtak, 16. juna, ponovo 116 američkih dolara na svjetskom tržištu i došlo je do manjeg pada, a u Bosni i Hercegovini smo sve bliže cijeni goriva od 4 KM, koja je već davno prešla u mnogim država Europe.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.