Nekoliko korisnih savjeta: Evo kako smanjiti potrošnju goriva dok cijene “divljaju”

Cijene goriva u cijelom svijetu, uključujući i BiH, izuzetno su visoke pa je korisno znati na koje načine se mogu praviti uštede tokom vožnje.

Brzina kojom se kreće automobil u svakom slučaju ima najviše utjecaja na potrošnju goriva, ali postoje i druge navike vozača koje mogu imati značajan utjecaj – javlja Klix.

Održavajte vozilo

Redovno održavanje i servisiranje unapređuje efikasnost vozila, a time i potrošnju goriva. Posebno je važno da pritisak u gumama bude korektan kako je i navedeno u instrukcijama vozila jer sve ispod i iznad toga ima negativan utjecaj na ekonomičnost.

Pritisak u gumama varira u odnosu na teret koji se prevozi, tako da u slučaju da prevozite putnike i prtljag ipak morate napuhati gume na maksimalni preporučeni pritisak.

“Lagana” desna noga, najviši mogući stepen prijenosa u ograničenju brzine

Pretjerana brzina je naveći faktor koji “guta” gorivo, tako da “tešku” desnu nogu treba izbjegavati te umjesto toga lagano ubrzavati. Naravno, tokom putovanja će biti potrebno više puta ubrzati, no to ne znači da je neophodan agresivan pristup i snažan pritisak na papučicu gasa. Savjetuje se i vožnja u najvišem mogućem stepenu prijenosa u dozvoljenom ograničenju brzine.

Najbolji savjet za gradsku vožnju je što brža promjena stepena prijenosa uz što manje obrtaje, npr. oko 2.000 obr/min. Što je broj obrtaja veći, motor koristi više goriva.

Optimalna brzina za ekonomičnu potrošnju goriva varira za različite automobile, ali godinama vlada mišljenje da je brzina oko 90 km/h najoptimalnija za ekonomičnu potrošnju goriva jer se iznad te brzine povećava otpor zraka. Noviji automobili imaju indikatore za promjenu stepena prijenosa.

Praćenje situacije u saobraćaju i kontinuitet vožnje

Održavanje automobila u optimalnoj brzini je važno za ekonomičnost, no to je često teško zbog uvjeta na cesti i saobraćaja.

Usporavanje i ubrzavanje će dovesti do povećanja potrošnje goriva, tako da je važno pokušati voziti što više uravnoteženo, blago koristiti upravljač, papučicu gasa i kočnice. Pri usporavanju je važno zadržati automobil u stepenu prijenosta jer se prekida dovod goriva u motor što znači da nema potrošnje prilikom kočenja.

Stručnjaci ističu važnost praćenja i predviđanja saobraćaja ispred što je dalje moguće. Ukoliko daleko ispred vozač ugleda crveno svjetlo na semaforu, moći će prilagoditi pritisak na papučicu gasa i usporiti “prirodno”.

Vožnja uzbrdo također povećava potrošnju goriva, tako da se savjetuje ubrzavanje prije uzbrdice, a potom smanjenje pritiska na papučicu prilikom uspona. Dodatni momentum bi trebao biti dovoljan da se dodatna potrošnja goriva svede na minimum.

Korištenje tempomata

Tempomat definitivno pomaže u ekonomičnoj potrošnji goriva te je idealan za autoput. Jedan od ključnih faktora za smanjenje potrošnje goriva je konstantna brzina, a upravo to osigurave tempomat na ravnim površinama tako što eliminiše nepotrebno ubrzavanje.

Međutim, korištenje redovno korištenje tempomata i van ravnih puteva će povećati potrošnju. Jedan od razloga je i to što tempomat sporije reaguje na promjene nagiba, što znači da, kada dođete do vrha uzvišenja, vi biste skinuli stopalo s papučice gasa kako biste održali konstantnu brzinu pri spuštanju, dok tempomat reaguje sporije jer ne “vidi” promjenu nagiba. U tom slučaju tempomat dovodi do veće potrošnje goriva.

Izbjegavajte vožnju s krovnim nosačima i teretom na krovu

Krovni nosači i teret na krovu povećavaju otpor zraka, zbog čega je potrebno više goriva. Što je vožnja brža, otpor je veći, a time i potrošnja goriva.

Otpor zraka je zbog krovnog nosača veći za 16 posto pri brzini od 120 km/h, a zbog krovnog kofera 39 posto. Čak i male zastavice koje se kače na automobile povećavaju otpor i potrošnju, kao i vožnja s otvorenim prozorom.

Korištenje klima uređaja

Klima uređaj povećava potrošnju goriva, tako da ga trebate koristiti samo onda kada je potreban. Vodite računa da odjeća bude prilagođena vremenskim uvjetima.

Kombinujte putovanja, zagrijan motor je ekonomičniji

Kada planirate obaveze, pokušajte da ih kombinujete umjesto odlaska na više kratkih putovanja. Kada je motor zagrijan na optimalnu temperaturu, tada je najekonomičniji. U suprotnom, hladni startovi povećavaju potrošnju goriva.

Smanjite teret

Iako teret ne pravi najveću razliku u potrošnji goriva, ipak iz automobila izvadite teret koji vam nije potreban. To će dugoročno smanjiti potrošnju.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.