RAST SE NASTAVLJA Cijena dizela u Sarajevu stigla do 3,76 KM, litar najskupljeg benzina 3,71

Cijene goriva u Bosni i Hercegovini, kao i u drugim državama, se ne smiruju pa se korekcije cijena na benzinskim pumpama vrše skoro svakodnevno.

Prema informacijama Federalnog ministarstva trgovine najskuplja cijena litra dizela u Sarajevu je na benzinskoj pumpi Petrol na tranzitu i košta 3,76 KM dok na istom mjestu litar benzina iznosi 3,71 KM (98 oktana), dok je bezolovni 95 oktana – 3,56 KM.

Najniža cijena dizela jutros u Sarajevu iznosi 3,41 KM (Energopetrol kod Općinskog suda i Holdina na Grbavici), a benzina BMB-95 3,31 KM (Energopetrol kod Željinog stadiona) dok se prosječne cijene kreću oko 3,50 dizela i 3,40 benzina.

Kao što smo ranije pisali, prema svim analizama, cijena goriva u BiH u narednim sedmicama bi mogla dostići čak 4 KM po litru što će dodatno usložniti ekonomsku krizu i dovesti do novih poskupljenja u cijelom lancu, od proizvođača do krajnjih kupaca – javlja Klix.

Sada su sve oči uprte u entitetsku i državnu vlast koje bi određenim mjerama, poput fiksiranja maloprodajnih cijena ili ukidanja akciza, mogle olakšati krizu na određeni period i sniziti cijene goriva.

Kako građani mogu pratiti gdje je najjeftinije, a gdje najskuplje gorivo

Sve informacije o cijenama naftnih derivata građani mogu saznati putem mobilne aplikacije Federalnog ministarstva trgovine “FMT FBIH oil info”, u kojoj su cijene poredane od najnižih do najviših, a potrebno je da odaberete svoj grad.

Korištenjem navedene aplikacije potrošači imaju jednostavan pristup pregledu važećih cijena, kao i pregledu najnižih cijena na benzinskim pumpama.

Navedeno omogućava građanima da u svrhu zaštite njihovih ekonomskih interesa, kupovinu obave po nižim cijenama i svoje potrošačko povjerenje poklone distributerima goriva koji su u svoju poslovnu politiku integrirali socijalno odgovorno ponašanje.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.