Član asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99”: Kroz institucije EU, Hrvatska nameće svoju hegemonističku ideologiju u BiH

Enver Halilović, član asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99”, rekao je na pres-konferenciji uoči današnje sesije te asocijacije da je u Bosni i Hercegovini trenutno aktuelno društveno retrogradno političko i diplomatsko produbljivanje etničkog jaza u Federaciji između Hrvata i Bošnjaka kroz tzv. politički dijalog o ograničenim promjenama ustava i Izbornog zakona BiH.

– Tragikomično, on se odvija pod demagogijom demokracije i zaštite tzv. legitimnih prava Hrvata u BiH. Naravno da niko nije ni protiv demokracije niti protiv demokratskih legitimnih prava Hrvata.

Problem je u tome što se za postizanje legitimnih demokratskih prava Hrvata u FBiH nameće kao rješenje antipod demokratija, nameće doktrina i ideologija hrvatskog svijeta u BiH.

Njen suštinski i istinski zastupnik je režim Repubike Hrvatske iako je članica demokratske zajednice država EU. Kroz institucije EU, Hrvatska nameće svoju hegemonističku ideologiju u BiH uvlačeći u tu opskurnu rabotu i druge države – kazao je Halilović, uvodničar na današnjoj sesiji “Kruga 99” o temi “Doktrina i ideologija ruskog svijeta u BiH bez Rusije”.

Ograničenim ustavnim promjenama i promjenama Izbornog zakona u BiH, pod pritiskom Hrvatske po modelu doktrine i ideologije ruskog svijeta, mijenjaju se Ustav i izborni zakon BiH, ali i Daytonski mirovni ugovor u mnogim aspektima.

– Što je najgore, stvara se institucionalni osnov trajnog budućeg nepovjerenja i međusobnog političkog sumnjičenja etničkih Hrvata i ostalih građana Bosanaca i Hercegovaca.

Usvajanjem prijedloga HDZ-a BiH o promjenama izbornog zakona stvara se teritorijalno-etnička podjela biračkog tijela, usložnjavaju se, umjesto da se relaksiraju, etnički odnosi u FBiH, ali i cijele BiH; stvara se teritorijalni prostor interesa države Hrvatske u BiH.

Jednostavno kazano, stvara se političko-institucionalni okvir izolacije hrvatskog svijeta u BiH.

Stvaranje hrvatskog svijeta u BiH je suprotno evropskoj demokraciji liberalnog kapitalizma kao političkog modela savremenog svijeta generalno, ali i unapređenja demokratskih procesa i odnosa u BiH – rekao je Halilović.

Taj model stvara temeljnu političku nejednakost i diskriminaciju građana BiH, dodaje Halilović, jer glas jednog čovjeka sa jednog prostora, iz jedne opštine, izjednačava sa najmanje pet ili šest glasova drugog čovjeka koji živi na drugom prostoru, u drugoj opštini iste države.

Njime se na teritorijalnoj osnovi uvodi unutaretnička, teritorijalna diskriminacija rasističkog tipa, koji kasnije može evoluirati u ko zna kakve druge oblike društvene i političke diskriminacije, upozorava Halilović.

– Ovaj model direktno vrijeđa osjećaj vlastitog dostojanstva svakog Hrvata čiji glas je pet ili šest puta manji od glasa drugog Hrvata samo zato što živi na prostoru na kojem živi a ne na nekom drugom hrvatskom prostoru.

Ovaj koncept je direktna prijetnja samopoštovanju svakog čovjeka čija je univerzalna ljudska tendencija, kako kaže Hegel, borba za priznanje.

Iz te borbe, dijalektikom društvenih odnosa razvija se empirijska, društveno-historijska borba za društvenom i političkom jednakošću s drugim čovjekom, što predstavlja unutarnji oslonac historije kao napretka društvene slobode i historijskog razvoja humanizma.

Ruski model hrvatskog svijeta u BiH direktno je antiljudski i antibožiji – zaključuje Enver Halilović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.