Sven Alkalaj se prisjetio prijema BiH u UN: “Sedam dana prije nastala je frka”

“Trideset godina članstva BiH u Ujedinjenim nacijama i sadašnji izazovi” tema je o kojoj je na današnjoj redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” govorio uvodničar Sven Alkalaj, ambasador, stalni predstavnik BiH pri Ujedinjenim nacijama.

Alkalaj je u svom uvodnom izlaganju napomenuo najznačajne datume koji su vezani za međunarodne odnose i samu Bosnu i Hercegovinu i njenu međunarodnu politiku.

– Napomenuo bih embargo na oružje koje su Ujedinjene nacije donijele na prijedlog tadašnje jugoslovenske delegacije, da se stavi zabrana na uvoz naoružanja u zemlje bivše Jugoslavije.

Svi znamo kako nas je to pogodilo i šta smo sve morali raditi da ipak dođe oružje, jer oružja je bilo, međutim nije ga bilo na pravoj strani, bilo je kod agresora koji je išao da uništi BiH i njenu državnost – kazao je Alkalaj.

Naglasio je da su značajni datumi 29. februar i 1. mart 1992. kada je BiH na referendumu jasno i glasno rekla da želi da bude nazavisna država.

– Petog aprila nas je priznala Evropska unija, 6. aprila Sjedinjene Američke Države i samim tim je otvoren put ka prijem BiH u članstvo Ujedinjenih nacija – kazao je.

Dodao je da “ni sam taj čin prijave nije išao bez komplikacije”.

– Naime, aplikacija se mora podnijeti mjesec dana za prijem u UN u uredu generalnog sekretara. Međutim, sedam dana prije prijema, 15. maja, je nastala frka jer kao nema aplikacije BiH za UN ili ona koja postoji nije baš važeća, došla je faksom i nije originalni potpis predsjednika Izetbegovića.

Međutim, Sarajevo je već tada bilo pod opsadom i jedina mogućnost komunikacije je bila faks – podsjetio je Alkalaj. Dodao je da je tekst ponovno napisan i Silajdžić je potpisao i predali su sekretarijatu UN-a.

Alkalaj je istakao kako je nasreću, sve riješeno i BiH je postala članicom Ujedinjenih naroda.

– Tada se obratio Silajdžić. Istakao je da smo se oslobodili od presije ali ne i od agresije. Zatražio je da se sve države uključe u borbu protiv agresije na BiH. Bio je to jedan važan dan prije 30 godina i BiH je postala zemlja članica UN-a. Vidjeli smo da se sve važne odluke donose na Vijeću sigurnosti.

Samim tim što smo postali članica UN-a omogućeno nam je i da govorimo na Generalnoj skupštini, međutim, zbog situacije i agresije i dalje smo bili na dnevnom redu i agendi Vijeća sigurnosti gdje se raspravljalo i gdje su se donosile brojne rezolucije o BiH. Bilo je tu dosta i sramnih rezolucija koja su pogoršale stanje. One rezolucije o osnivanju sigurnosnih zona, kaje su bile sve samo ne sigurnosne zone, jer smo imali protjerivanje ljudi, a u sigurnosnoj zoni Srebrenice i genocid – istakao je Alkalaj.

Naglasio je da se prema tome, Ujedinjene nacije nisu snašle u situaciji u BiH u jednoj takvoj situaciji kako da spriječe i reaguju na zločine koji su učinjeni u agresiji na BiH.

– Velika poteškoća za nas i u BiH je bio embargo protiv kojeg smo se borili. Mislim da su mnoge stvari pogodavale lobiranju kroz senat i predstavnički dom američkog Kongresa da se izbori većina i da se na taj način prisili predsjednik Clinton da preduzme određene mjere i u vojnom dijelu i dijelu pregovaranja da se zaustavi rat. Tada su došli dejtonski razgovori i sporazumi iz Dejtona kojim je završio rat – kazao je Alkalaj.

Međutim, kako je kazao, nije omogućio da BiH prodiše punim plućima na demokratskom putu, dajući mnoge kočnice i opstrukcije onima koji ne žele BiH.

Istakao je da je u ovom tridesetogodišnjem periodu, BiH u momentu čim je završen rat, nastavila svoje aktivnosti u UN-u učešćem i u brojinim tijelima, agencijama, organizacijama Ujedinjenih nacija.

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović je istakao da je “čin prijema BiH za ravnopravnu članicu i podizanje zastave s ljiljanima pred zgradom UN na današnji dan prije 30 godina, nesumnjivo najvažniji datum za obnovu i potvrdu bosanske državnosti u internacionalnim relacijama”.

– Odlučnost čovječanstva, zemalja čitavog svijeta, da potvrdi posebnost države i društva, suvereniteta, cjelovitosti i nezavisnosti BiH svih ovih 30 godina i danas je temelj i najvažniji oslonac u savlađivanju prepreka, scila i haribdi kroz koje je prolazila i prolazi.

Da unatoč i nasuprot starih etno teritorijalnih pretenzija Srbije i Hrvatske, nepovratno korača ka zajednici suverenih država i modernih demokratskih zemalja – kazao je Kulenović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.