Akademik Mirko Pejanović podcrtao: “Otpor opsadi glavnog grada i razaranju države nije bio samo oružani”

Grad Sarajevo, vlastitim potencijalom i historijskim bićem kao kosmopolitska i multietnička zajednica, grad koji baštini snažnu antifašističku tradiciju, predstavlja središte razvoja države Bosne i Hercegovine i grad simbol otpora …
… nazadnim ideologijama, prepoznatljiv u širim okvirima.

Istaknuo je to danas na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” o temi “Šestoaprilski zavjet slobode, otpora i herojstva opsjednutog grada”, čiji je uvodničar bio akademik Mirko Pejanović, a koja je upriličena uoči obilježavanja Dana Grada Sarajeva, 6. aprila.

Pejanović, koji je u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu i opsade njenog glavnog grada (1992.-1995.) bio član ratnog Predsjedništva RBiH, detaljno je elaborirao ključne prijelomnice u stasanju Sarajeva kao civilizacijskog, kulturnog, administrativnog i privrednog središta te pokretača sveukupnog razvoja Bosne i Hercegovine.

– Sarajevo ima sve pretpostavke da se razvija i da bude jedan od važnih regionalnih centara u jugoistočnoj Evropi i važnih centara za Evropsku uniju (EU) u koju mi idemo – istaknuo je Pejanović, potcrtavajući kako se radi o gradu koji svojim postojanjem potvrđuje mogućnost međuljudske, međuetničke i međuvjerske tolerancije, odnosno svega onoga što, zapravo, treba cijeloj Evropi.

U tom je kontekstu parafrazirao izjavu jednog poznatog svećenika koji je nedavno u Milanu (Italija) izjavio – da bez Sarajeva nema Evrope.

Akademik Pejanović je prethodno ukazao na historijske prijelomnice u razvoju glavnog grada BiH, počevši od onih vezanih za Drugi svjetski rat (1941.-1945.) i vrijeme opsade (1992.-1995.), kao i za savremeni razvoj grada u postdejtonskom periodu.

Podsjetio je kako je Sarajevo u toku Drugog svjetskog rata bilo žarište antifašističkog otpora i borbe, a koje je oslobođenje dočekalo s više od 10.000 ilegalaca, koji su djelovali u samom gradu, kao i sa značajnim snagama izvan grada koje je organizirao tadašnji Narodnooslobodilački antifašistički pokret.

Nakon okončanja Drugog svjetskog rata, Sarajevo bilježi snažan razvoj, koji je kulminirao u 80-tim godinama prošlog stoljeća, kada glavni grad BiH izlazi na svjetsku scenu, organiziranjem 14. Zimskih olimpijskih igara (1984.) te doživljava sveukupni privredni i kulturni procvat i postaje prepoznatljivo u širim okvirima.

Pejanović, istovremeno, podsjeća kako je to sve zaustavljeno agresijom na BiH i opsadom Sarajeva koja je trajala 44 mjeseca, ali i snažnim odgovorom/otporom građana i institucija, čime je Sarajevo iznova postalo grad heroj i simbol borbe za slobodu.

Postdejtonsko vrijeme obilježeno je obnovom infrastrukture i stambenog fonda, devastiranih tokom opsade, a Sarajevu, prema riječima uvodničara, predstoji reforma ustavnopravnog položaja u smislu da glavni grad BiH dobije pripadajuće nadležnosti u vezi s čime je planirano održavanje međunarodne naučne konferenecije u novembru o.g.

Na značaj civilizacijskih vrijednosti na kojima je Sarajevo istrajavalo, te postalo prepoznatljivo u širim okvirima, ukazao je i predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović, prisjećajući se svega onoga što je obilježio slobodarski duh i otpor građana.

– Otpor opsadi glavnog grada i razaranju države nije bio samo oružani.

On je bio izraz narodne volje na svim poljima: u ratnoj privredi, obrazovanju i nauci, kulturi i umjetnosti, medijima i samoniklim nevladinim organizacijama, 185.000 potpisa Deklaracije za jedinstveno i nedjeljivo Sarajevo u opkoljenom gradu iz 1994. godine i 1.000.000 potpisa iz 56 zemalja svijeta svojevrstan su i autentičan zavjet najvišeg civilizacijskog ranga – kazao je Kulenović.

Poručio je kako su vrijednosti utkane u ovu slobodarsku Deklaraciju i nadalje ideal i princip nade kojem se teži, i koji će u drugačijim historijskim i političkim okolnostima, konačno i biti stvaren.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.