in , ,

Čovjek koji je odbio polagati zakletvu jer u sali nije bilo zastave BiH: “Ne mogu dopustiti da se na ovaj način negira BiH”!

Na konstituirajućoj sjednici Skupštine opštine Bosanska Dubica odbornik Jasmin Spahić (SDA) odbio je polagati zakletvu

Na konstituirajućoj sjednici Skupštine opštine Bosanska Dubica odbornik Jasmin Spahić (SDA) odbio je polagati zakletvu jer u sali nije bilo zastave Bosne i Hercegovine.

Jedini odbornik Bošnjak

– To je ustaljena praksa što se tiče ovog dijela BiH, nažalost. Usvojen je dnevni red i krenula je redovna rasprava, međutim kad je došlo do polaganja zakletvu javio sam se prije toga i ukazao na kršenje zakona i Ustava BiH jer u sali nije bilo zastave BiH, pored zastave entiteta i Općine Bosanska Dubica. Pročitao sam im zakon i obrazložio da nisam u mogućnosti da polažem zakletvu jer nisu ispunjeni uvjeti – rekao je Spahić za “Avaz”.

Nakon što je njegov zahtjev ignorisan, zakletvu su položili ostali odbornici.

– Imao sam namjeru da položim zakletvu, ali ne mogu dopustiti da se na ovaj način negira BiH – rekao nam je Spahić.

Pojasnio je da je od 27 odbornika on jedini koji je izabran iz reda Bošnjaka. Najavljuje da će se obratiti Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS i tražiti obrazloženje i tumačenje zakonskih odredbi.

Prekršen Zakon

– Ako ne bude rezultata, tražit ću apelaciju kod Ustavnog suda. Danas je izabran i predsjednik i potpredsjednik Skupštine te zamjenik načelnika opštine koji su iz reda istog naroda, predstavnici SNSD-a. I tu je prekršen statut i Zakon o lokalnoj samupravi o ravnopravnosti naroda zastupljenih na izboru za ove pozicije. Nije izabran niko od predstavnika druga dva naroda, iako u Skupštini imamo i odbornicu iz reda hrvatskog naroda – naveo je Spahić.

Rudnici iz Vareša donose opasan “keš”: Novac od naše prirode završava u rukama stranaca!

Nenad Čanak napustio emisiju uživo: Otkud ovaj čovjek, mene je ova gadarija ispunila užasom