Crna Gora: Evo kakve su cijene ukoliko želite tamo ljetovati, sezona je već uveliko počela!

Na budvanskoj rivijeri u ovom trenutku boravi više od 15.000 gostiju.

Sezona u Crnoj Gori je uveliko počela, a sudeći po zvaničnoj statistici cijene su već dosta porasle – i u prodavnicama, ali i u kafićima i restoranima.

U hotelima u Budvi je smješteno oko 6.850 gostiju, a oko 8.100 je u privatnom smještaju. U privatnom smještaju najbrojniji gosti su iz Ukrajine, Rusije, Srbije, Bjelorusije te Bosne i Hercegovine.

Kada je riječ o hotelima, slična tržišta su kao prošle godine – Albanija, Srbija, Francuska, Engleska, Njemačka, Bosna i Hercegovina, Turska kao i Crna Gora.

“U Crnoj Gori boravi više gostiju nego prošle godine, a predsezona je i počela u martu, a lani tek u junu. Ipak, nije realno očekivati da ostvarimo rezultate koje smo imali u rekordnoj 2019. godini, s obzirom da još uvek nemamo goste sa svih tržišta kao prije pandemije.

Situaciju dodatno otežava situacija sa ratom u Ukrajini”, rekao je predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore Ranko Jovović, piše Blic.

S druge strane, zvanična statistika pokazuje prilično poskupljenje.

Potrošačke cijene u aprilu ove godine u odnosu na isti mjesec 2021. godine u Crnoj Gori su u prosjeku veće za 11,2 posto pokazuju novi podaci Uprave za statistiku te zemlje.

Novi izvještaj govori da su najviše poskupjeli energenti i osnovne životne namirnice, ali da su značajan rast cijene zabilježile i u ugostiteljskim objektima.

Najviše je poskupilo gorivo 42,6 posto za godinu dana, zatim hljeb i žitarice za 35,9 procenata i povrće za 30 posto. Benzin jutros u Crnoj Gori košta 1,7 eura (oko 3,34 KM), a dizel 1,72 eura (3,38 KM) po litru.

Poskupile su i ostale životne namirnice koje će turisti kupovati u prodavnicama, a to je povuklo cijene i brze hrane na ulicama i usluge u restoranima.

– ulje 25,1 posto

– mlijeko i jaja 18,7 posto

– kafa i čaj 17,2 posto

– slatkiši 13,6 posto

– meso 12 posto

Na mjesečnom nivou, pak, inflacija je donekle usporila.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.