Crnogorska zastupnica Draginja Vuksanović-Stanković je veliki prijatelj BiH, progovorila je bez dlake na jeziku: Osramotio je Crnu Goru Dritan Abazović!

Ne stišavaju se reakcije na istup premijera Crne Gore Dritana Abazovića na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici.

Uprkos ekspresnom izvinjenju zbog izjave da “genocid nije počinjen nad Bošnjacima, nego nad ljudima” i da ga “nisu počinile vojske, nego politike zla, smrti i prevara”, mnogo je onih koji ipak ne vjeruju da se radilo o “nejasno izrečenoj misli”.

Usred govora

Draginja Vuksanović-Stanković, zastupnica SDP-a u Skupštini Crne Gore, rekla je za „Avaz“ da je obraćanje premijera Abazovića historijska sramota za Crnu Goru.

– Kao veliki prijatelj BiH, upućujem izvinjenje svim majkama Srebrenice i svim građanima BiH zbog sramne izjave premijera koji je tamo došao da predstavlja Crnu Goru. Iz razloga bezbjednosti nisam prisustvovala konferenciji i komemoraciji, ali mi je žao što nisam bila u Potočarima.

Ustala bih usred govora i poručila Dritanu Abazoviću da treba da ga je sramota i da napusti govornicu, da ne povređuje majke Srebrenice, sjećanje na žrtve i da ne vrijeđa Crnu Goru, koju je došao da predstavlja – kaže Vuksanović-Stanković.

Kraj karijere

Izvinjenje Abazovića smatra ciničnim, podmuklim i neprihvatljivim, jer ono što je izgovorio bilo je jasno i neoprostivo. Očekuje pad Vlade Crne Gore i smatra da je Abazović na ovaj način završio svoju političku karijeru.

– Umjesto da ispunjava evropsku agendu i postupa po sporazumu koji je potpisan sa 43. vladom, on je izgubio šansu da uvede Crnu Goru u EU kao prvi premijer u istoriji.

Izabrao je drugu stranu, da izda svoju državu. Ona izjava u Potočarima je naprosto urušila njegov kredibilitet jer je nevjerovatno da neko ko je doktor političkih nauka dopusti sebi onakvo nešto – ističe Vuksanović-Stanković.

Sigurnosne procjene

Na pitanje na koji je način bila ugrožena njena sigurnost, Vuksanović-Stanković podsjeća na svoj stav da je RS nastala na genocidu te da je procijenjeno da bi, na osnovu Krivičnog zakona RS, mogla biti uhapšena na putu ka Srebrenici.

– Ne bih stavljala sebe u prvi plan, jer su ovih dana u prvom planu sjećanja na žrtve genocida, kojima se svi poklanjamo. Svi smo uz majke Srebrenice. Bitno je da sam ja tamo bila svojim srcem i dušom – kaže Vuksanović-Stanković.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.