Draginja Vuksanović – Stanković bez dlake na jeziku o napetosti u Crnoj Gori: “Narod neće dozvoliti okupaciju!”

Draginja Vuksanović – Stanković, predsjednica Kluba SDP-a u Skupštini Crne Gore komentarisala je današnja dešavanja na Cetinju kada je došlo do incidenata i napetosti uoči za sutra najavljenog ustoličenja novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Grupa građana uklonila je zaštitnu ogradu postavljenu na Dvorskom trgu, ispred Cetinjskog manastira, a došlo je i do prvih bliskih susreta sa crnogorskom policijom.

Prema crnogorskim medijima, prije ustoličenja, večeras, Mitropolija organizira doček patrijarha SPC Porfirija u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

“Mogli ste vidjeti da je danas bilo velikih tenzija na Cetinju. Tenzije se osjećaju i dalje u vazduhu. Naime, mimo dozvola komunalne policije Cetinje bila je postavljena zaštitna ograda na Dvorskom trgu. Zaštitna ograda je uklonjena, a kordoni policije su ovdje. Znamo da Vladom Crne Gore, a preko crkve Srbije, upravlja zvanična Srbija.

Ne daj Bože eventualnim sukobima u Crnoj Gori želi se skrenuti pažnja sa tamošnjih afera i priznanja Kosova”, kazala je, uz ostalo, Vuksanović – Stanković za Radiosarajevo.ba.

Dodala je da i dalje “pozivaju na mir i toleranciju”, te se “nadaju da će se sve završiti u dobroj atmosferi”.

“Vidjet ćemo kojim putem će dalje ovo ići. U suštini, ono što je sigurno jeste da crnogorski narod, i svi kojima je Crna Gora, u srcu neće dozvoliti okupaciju Crne Gore. Ustoličenje Joanikija na Cetinju bi značilo ponavljanje 1918. godine (ulazak Crne Gore u sastav Kraljevine SHS i brisanje sa karte, op.a.) i samo u drugom pakovanju”, istakla je ona, te dodala:

“Ono što mogu da vam tvrdim jeste da se i građani Crne Gore, koji se osjećaju kao Srbi, danas stide ovog dešavanja i ne daj Bože ustoličenja Joanikija na Cetinju. Mi nećemo dozvoliti da Joanikije, koji je biran u Beogradu, bude ustoličen u slobodarskom, istorijskom Cetinju, simbolu državnosti Cetinja i crnogorskog naroda”.

Najodgovornijim smatra Vladu Crne Gore, premijera Zdravka Krivokapića i potpredsjednika Dritana Abazovića.

“Sergej Seklović, ministar unutrašnjih poslova je izdvojio mišljenje na sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost. Zajedno sa direktorom policije nije mogao da garantuje bezbjednost nijednom građaninu i novinaru danas na Cetinju. Dakle, odgovornost snose Vlada CG sa Krivokapićem i Abazovićem na čelu. Odgovornost snosi i Joanikije koji ovdje igra političku i asimilatorsku igru. To mu crnogorski narod dopustiti neće. Pozivam sve na mir i toleranciju, da dostojanstveno branimo naše crnogorske svetinje, Cetinjski manastir, ugled i ponos Crne Gore”, kazala je Vuksanović – Stanković.

Na pitanje u kojem pravcu može da eskaliraju ovi događaji Vuksanović – Stanković je poručila:

“Ukoliko Vlada Crne Gore i Joanikije žele mir u Crnoj Gori premjestit će ustoličenje Joanikia u Podgoricu. Ukoliko žele sukob, ne daj Bože gore, insistirat će da to bude na Cetinju. A ja vam tvrdim da narod neće dozvoliti da se to desi na Cetinju”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.