Da li će nastaviti padati cijena pilećeg mesa u BiH? Evo šta poručuju peradari iz Usore i Tešnja…

Cijene pilećeg mesa u BiH, nikаd veće. Do blagog smanjenja je došlo u odnosu na mjesec ranije, ali gotovo neznatno.

Omogućavanje uvoza žitarica iz Srbije donekle je stabilizovalo tržište pilećeg mesa u našoj zemlji, ali je upitno šta će se dešavati u narednim mjesecima.

Peradari upozoravaju da je ova grana poljoprivrede pred najvećim izazovima, javlja BHRT.

Na farmi porodice Nikić u Usori trenutno je 50.000 brojlera koji će uskoro biti spremni za isporuku kooperantima i to po cijenama skoro duplo većim nego je to bio slučaj u istom periodu prošle godine.

Zbog enormno visokih cijena u ovoj poljoprivrednoj proizvodnji, što za posljedicu ima rekordno visoke cijene pilećeg mesa, koje su uprkos prošlosedmičnom padu od 15 posto i dalje previsoke za standard bh građana, postoji bojazan da bi moglo doći do naglog smanjenja.

– Bojim se da prelazimo polako tanku crvenu liniju kada je u pitanju kupovna moć građana. Sve to može dovesti do upitnog plasmana i smanjenja proizvodnje u budućnosti, priča Pero Nikić, peradar iz Usore.

Ova grana poljoprivrede u BiH indirektno zapošljava oko 25.000 radnika. U budžet po osnovu PDV-a peradari uplate oko 50 miliona maraka godišnje. Zeničko-dobojski kanton, od ove godine uveo je i nove poticaje koji će, sa federalnim, bar donekle ublažiti štetne posljedice izazvane poremećajima na tržištu žitarica.

– Sada kad analiziramo ove podsticaje koje će dobiti u 2022. godini otprilike su za 100 posto veći po kljunu u odnosu na one koje su imali protekle godine.

Naravno, svjestan sam i ponavljam to nije dostatno za naše farmere i trudit ćemo se da iznos koji njima pripada bude znatno veći, tvrdi Mirsad Hadžić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ZDK.

Nedavno ukidanje embarga Srbije za izvoz žitarica u BiH u Koordinaciji peradara/živinara BiH ocjenjuju kao tek jedan od načina za stabilizaciju tržišta i daljnjeg smanjivanja cijena pilećeg mesa.

– Drugi način je, koji je za mene puno bolji puno prihvatljiviji, a to je da se vratimo na njive, ondje gdje je većini ljudi i mjesto da se bave proizvodnjom da pokušamo proizvesti što veće količine vlastite hrane jer to je jedan od sigurnosnih faktora svake države, poručuje Edin Jabandžić iz Koordinacionog odbora peradara/živinara BiH.

Svaki brojler u prosjeku pojede oko četiri kilograma stočne hrane tokom jednog ciklusa. Uzme li se u obzir da BiH, koja ima malu proizvodnju žitarica, godišnje proizvede oko 30 miliona brojlera jasno je koliko su ovdašnji peradari ovisni od uvoza i koliko sve to utiče na cijenu finalnog proizvoda.

Ukoliko se uvaže apeli peradara za povećanjem proizvodnje žitarica u BiH, cijene pilećeg mesa mogle bi se približiti onim cijenama koje su bile prije aktuelnih tržišnih poremećaja i cijena koje su iznad standarda građana BiH.

Pogledajte prilog BHRT-a.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.