Obistinile se najave Edina Jabandžića, direktora kompanije Madi iz Tešnja: U BiH pojeftinilo pileće meso!

Iako su peradari i prerađivači pilećeg i purećeg mesa od početka godine najavljivali rast cijena, malo je ko od potrošača očekivao ovakva poskupljenja, piše Večernji list BiH.

Za razliku od prošlogodišnjih 8,50 KM, cijena pilećeg filea u pojedinim trgovinama proteklih dana iznosila je više od 16 KM, što za veliku većinu bh. građana predstavlja luksuz.

Kako je nedavno najavio Edin Jabandžić, direktor kompanije MADI iz Tešnja i potpredsjednik Koordinacije udruga peradara BiH, proteklih je dana cijena piletine pala za 10-ak posto, a na taj pad najviše je utjecao uvoz jeftine piletine iz Turske.

– Do pada cijene pilećeg mesa došlo je mahom zbog uvoza jeftine piletine iz Turske koja se ovdje sortira, nakon čega završava na policama trgovina.

S druge strane, žitarice, kao najvažniji input proizvodnje, nisu pojeftinile ni feninga te su njihove cijene abnormalno visoke – rekao je Jabandžić.

Kada je riječ o cijenama koje bh. građane očekuju u budućnosti, Jabandžić je rekao kako je to vrlo nezahvalno prognozirati s obzirom na to da BiH nema vlastitu proizvodnju žitarica.

– Nažalost, BiH nema vlastitu proizvodnju žitarica i potpuno smo ovisni o stranom tržištu i globalnim kretanjima – kazao je Jabandžić dodajući da ni odobreni uvoz kukuruza iz Srbije nije puno olakšao domaćim proizvođačima jer cijene žitarica nisu smanjene.

I Đuro Cvijić, predsjednik Udruge peradara, smatra da u budućem razdoblju neće doći do značajnog pojeftinjenja pilećeg mesa.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.