Cijene mesa u BiH drastično skočile, kilogram pilećih fileta ide i preko 14 KM, Edin Jabandžić poručio: “Mjesec i više molimo državu da se razgovara sa Vladom Srbije da omogući uvoz žitarica”

Prva tri mjeseca 2022. godine obilježio je drastičan rast cijena osnovnih životnih namirnica. Poskupljenje nije zaobišlo ni meso i mesne prerađevine, a glavni uzrok je porast cijena goriva i žitarica.

Komponentne za hranu su poskupile više od 100 posto i nemoguće je da se to ne prenese na krajnji proizvod.

Cijena kilograma junetine prije nekoliko mjeseci bila je oko 9 KM, a sada je 13 KM i više. Kilogram teletine mogao se kupiti za 18 KM, a sada se kreće oko 24 KM.

Posljednih dana je došlo do porasta cijene piletine. U prvim mjesecima 2021. godine, kilogram pilećeg filea koštao je oko osam KM, sredinom godine cijena je išla i do 10 KM u zavisnosti od marketa. Kilogram piletine se danas u nekim trgovinama u Sarajevu kreće od oko 12,35 KM do čak 15,65 KM.

Peradari i živinari su suočeni sa abnormalnim rastom cijena u proizvodnji stočne hrane, od kukuruza i sojine sačme, uz dodatni rast cijena nafte, struje i plina.

Ovogodišnji budžet za poljoprivredu Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva iznosi rekordnih 106 miliona KM, dok za peradarstvo i živinarstvo kao granu stočarstva nije predviđen nikakav iznos.

Iz tog razloga, a ukoliko im Vlada FBiH ne odobri poticaje, peradari i živinari najavljuju proteste.

Zamjenik predsjednika Koordinacije Udruženja peradara-živinara u BiH Edin Jabandžić smatra da su peradarstvo i živinarstvo jedna od najuređenijih poljoprivrednih grana u BiH i da kao takvi zaslužuju podršku sa entitetskih nivoa vlasti.

Udruženje peradara i živinara FBiH je održalo sastanke sa Vladom FBiH da jedan dio novca bude usmjeren ka peradarstvu međutim još uvijek nisu dobili nikakav odgovor.

“Glavni i jedini uzrok poskupljenja je porast cijena žitarica i energenata. Svjedoci smo poskupljenja električne energije, goriva i onoga što najviše utječe – hrane koja je poskupila preko 100 posto. To je činjenica koje na može a da se ne odrazi na cijenu piletine, ali i ostalog mesa i mesnih prerađevina”, kaže Jabandžić za Klix.ba.

Jabandžić naglašava da firme u oblasti peradarstva nikada nisu ostvarile lošiji rezultat poslovanja nego u posljednjem periodu kada posluju sa negativnim finansijskih rezultatom.

Neophodna je konkretna pomoć države.

“Uvijek se priča o posljedicama i krajnjim poskupljenjima, a rijetko o samim uzrocima koji dovode do toga. Da je država pustila robne rezerve za koje tvrdi, ili da je direktno ublažila udar koji je izazvan zabranom uvoza žitarica iz susjednih država – to bi bila konkretna pomoć”, ističe Jabandžić.

Danas, kaže Jabandžić, cijena kukuruza u Srbiji je jeftinija za 100 eura po toni u odnosu na cijenu kukuruza u Bosni i Hercegovini.

“Mjesec i više molimo državu da pokrene inicijativu da se razgovara sa Vladom Srbije da omogući uvoz žitarica”, kaže Jabandžić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.