Šta je uzrok ogromne cijene peleta u BiH: Poremećaji na tržištu ili profiterstvo?

“Pelet kao suho zlato, nerealne cijene, profiterstvo bez kraja” tek su neki od komentara na društvenim mrežama na enormne cijene ovog energenta.

Cijene su već u aprilu mjesecu bile iznad godišnjeg prosjeka, kada je tona iznosila 450 KM sa prijevozom, ali već danas je to i do 200 KM više.

Kontaktirajući proizvođače peleta u Trnovu, Palama, Foči i Sokocu svi ističu da ne primaju narudžbe, a upitno je kažu kako će isporučiti i ranije narudžbe.

Neki od njih ističu da ogromne količine peleta izvoze na tržište EU, te da ovdje skoro ni vreća ne ostaje.

U kompaniji Drvosječa, koji svoje ispostave imaju u Sarajevu, Mostaru, Banjaluci, Tuzli i Mostaru trenutno je tona peleta sa prijevozom za sva navedena gradska područja 640 KM, a vreća od 15 kg prodaje se po cijeni od 10 KM.

Poremećaji na svjetskom trištu doveli su do rasta cijene električne energije, poskupljenja sirovine, rasta cijena nafte i plina koja direktno utiče na proizvodnju plastike koja se koristi u proizvodnji peleta.

U aprilu mjesecu inicirano je pitanje otvaranja javnog preduzeća, peletare u Kantonu Sarajevo, investicije vrijedne 8,5 miliona KM.

Tada je ministar privrede KS Adnan Delić istako da će ovo Ministarstvo zajedno zajedno s KJP “Sarajevo-šume” d.o.o. Sarajevo ući u realizaciju projekta osnivanja fabrike za proizvodnju peleta – javio je N1.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.