Evo kakve su trenutne cijene u Makarskoj u poređenju s prošlom godinom

Možda su natpisi regionalnih i evropskih medija prepuni informacija o vrtoglavim cijenama u pojedinim dijelovima Hrvatske, no, Bosanci i Hercegovci još uvijek rado biraju Makarsku rivijeru kao destinaciju za ljetni odmor. Pokazuje to i zvanična statistika prema kojoj su gosti iz BiH peti po redu posjetitelji u Makarskoj.

Tako su, prema posljednjim podacima, u junu 2023. godine ostvarili 30.380 dolazaka i 134.306 noćenja. Stoga, za sve one zainteresovane čiji će se dolazak možda tek upisati – evo cijena koje uz obalu Makarske bilježimo u julu.

Pa krenimo od onog osnovnog – od osvježenja.

Za litar flaširane vode u radnjama izdvojit ćete i do 1.9 eura (približno 3,7 KM), za crnu kafu uz obalu najmanje 1.7 eura (oko 3,3 KM), a za čašu sa nasjeckanim voćem uz plažu 3.5 eura (blizu 7 KM).

Kada su u pitanju alkoholna pića – za pola litra domaćeg točenog piva dat ćete 4 eura – što je približno 8 KM i predstavlja veliku razliku u odnosu na cijene u BiH, dok će se ljubitelji koktela naći pred još težim ‘izazovom’, s obzirom da se Mojito u nekoliko objekata cijeni na čak 8.5 eura (16,6 KM), a približno 16 konvertibilnih maraka koštat će vas i čaša Aperola.

U jednom od omiljenih ljetovališta Bosanaca i Hercegovaca i hrana košta više u odnosu na većinu turističkih lokacija u njihovoj zemlji – javlja N1.

Tako je porcija pilećeg filea u restoranima uz glavnu šetnicu na cijeni od oko 13 eura (nešto više o 25 KM), porcija ćevapa također košta oko 13 eura, pica margarita na skoro svim mjestima koštat će vas više od 8 eura (16 KM), a još više izdvojit ćete za špagete bolognese.

Ukoliko se pak odlučite na brzinski zalogaj uz šetnju, usputni komad pice na pojedinim mjestima vas može koštati i do 3.5 eura (blizu 7 KM), a većina turista, ali i domaćih – ove godine se žali i na cijene sladoleda.

Tako ćete za jednu kuglu u Makarskoj platiti između 2 i 2 i pol eura, što je skoro 5 konvertibilnih maraka.

Oni koji umjesto šetnje preferiraju izležavanje, za ležaljku će izdvojiti 10 eura (20 KM), a za suncobran upola toliko.

A kako je bilo prošlog ljeta?

Za ugodno izležavanje u ovom gradiću prošle godine se, podsjetimo, izdvajalo oko 13 KM dnevno.

Blagi porast cijena evidentan je i kada je u pitanju hrana, pa je tako sladoled prošle godine košta približno 3 KM, a jeftiniji su bili i sendviči, pice i hamburgeri – za koje ćete na većini mjesta ove godine izdvajati oko dvadesetak KM.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.