Loše vijesti za ljubitelje pečenja: Kilogram janjetine u BiH dostigao rekordan iznos

Jablanica je već decenijama prava oaza za ljubitelje pečenja, ali njegova cijena je dostigla nevjerovatnu cifru te je sada za građane porcija janjetine pravi luksuz. Jablanica je omiljena destinacija za opuštanje putnicima prema Mostaru ili Jadranskom moru kada je vrijeme godišnjih odmora. Loše vijesti za sve ljubitelje mesa je da cijena janjetine nevjerovatno raste iz dana u dan te da je postala ‘pravo zlato’.

Za kilogram janjetine u poznatom jablaničkom restoranu “Kovačević” ćete morati izdvojiti 65 KM što pokazuje da je došlo do poskupljenja.

Restoran Maksumić, koji se također nalazi u Jablanici, nije podigao cijenu pečenja te ćete za kilogram morati izdvojiti, kao i ranije, 60 KM – javlja Radiosarajevo.ba.

Posebno nas je iznenadila visoka cijena poznatog hercegovačkog restorana “Udovice” koji se nalazi između Mostara i Čitluka, u mjestu Sretnice.

U njemu kilogram janjetine košta čak 75 KM, što je jedna od najviših cijena u Bosni i Hercegovini. Potrebno je napomenuti da čak u Hrvatskoj kilogram janjetine rijetko košta više od 35 eura (oko 70 KM).

Nakon Hercegovine odlučili smo provjeriti kakva je gastronomska situacija u Sarajevu.

U pet najpoznatijih restorana u glavnom gradu BiH, koji su popularni po dobroj janjetini, cijena kilograma pečenja košta od 55 do 65 maraka.

Savjet za pripremanje janjetine na ražnju

Janje pečeno na ražnju je neizbježno za vjerske i međunarodne blagdane, razna veselja i proslave.

Svaki kraj ima svoje tajne oko načina pripreme, upotrebe začina, samog pečenja, ali je za sve zajedničko da se koriste mlade životinje jer je njihovo meso sočnije i mekše.

Zaklano janje, koje je obrađeno i izvađene mu iznutrice, postavlja se na ražanj. Učvrstimo ga pomoću namjenskih vilica, šipki. Na središnjem dijelu trupa se kralježnica veže za ražanj da ne pada. Uklone se donji dijelovi nogica i na njima se naprave poprečni rezovi. Iskoristit ćemo ih za zatvaranje trbušne šupljine.

Zadnje noge se žicom privežu za ražanj. Prvo se žica provuče između tetiva i obavi vezanje, a zatim se obje noge dodatno privežu žicom.

Količina soli ovisi o težini janjca i kreće se oko dva posto.

Sol se dobro utrlja u unutrašnjost i izvana po površini. Za unutrašnjost je obično dovoljno jedna do dvije šake soli, a ostatak se utroši za utrljavanje s vanjske strane.

Ovako pripremljeno janje se ostavi preko noći na hladno mjesto i peče sljedećeg dana. Ukoliko ga spremate istog dana, trebate znati da je svježe zaklana životinja toplija i brže će se ispeći.

Obično pečenje traje oko 2 do maksimalno 4 sata, ovisno o težini janjeta, temperature pečenja i koliko smo primakli ražanj vatri i žaru. Vatru zaštite od vjetra, jer on raznosi toplinu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.