Vijest koja će obradovati građane, cijena piletine na području Bosne i Hercegovine uskoro bi trebala biti niža za do deset posto

Cijena piletine na području Bosne i Hercegovine uskoro bi trebala biti niža za do deset posto.

Kako je zbog poteškoća na tržištu oko nabavke pšenice te njenog poskupljenja lančano došlo do poskupljenja i piletine, tako uslijed poboljšanog uvoza dolazi i do njenog pojeftinjena.

Edin Jabandžić, predsjednik Koordinacionog odbora peradara/živinara BiH i direktor kompanije Madi Tešanj, je kazao da Srbija od kole uvozimo kukuruz štiti svoje interese te da je nabavna cijena po toni niža.

“Zbog odobrenja uvoza kukuruza iz Srbije po jeftinijim cijenama i do 100 KM po toni, doći će i do pojeftinjena piletine do 10 posto”, kazao je Jabandžić.

Pšenica je nedavno ostvarila svoj rekord, najjeftinija ponuda je bila ona iz Srbije i iznosila je 611 KM po toni, što je rekord svih rekorda, a kukuruz je koštao 570 KM/t, što je također bio rekord u posljednjih najmanje deset godina.

Ova vijest obradovala je bh. građane, ali i dobavljače kukuruza i proizvođače pilećeg mesa. S ovim bi trebalo doći i do pojeftinjena drugih proizvoda u BiH koja su ovisila o srbijanskom tržištu.

Početak godine

Podsjećamo, prva tri mjeseca 2022. godine obilježio je drastičan rast cijena osnovnih životnih namirnica. Poskupljenje nije zaobišlo ni meso i mesne prerađevine, a glavni uzrok je porast cijena goriva i žitarica.

Komponentne za hranu su poskupile više od 100 posto i nemoguće je da se to ne prenese na krajnji proizvod.

Cijena kilograma junetine prije nekoliko mjeseci bila je oko 9 KM, a sada je 13 KM i više. Kilogram teletine mogao se kupiti za 18 KM, a sada se kreće oko 24 KM.

Posljednih dana je došlo do porasta cijene piletine. U prvim mjesecima 2021. godine, kilogram pilećeg filea koštao je oko osam KM, sredinom godine cijena je išla i do 10 KM u zavisnosti od marketa. Kilogram piletine se danas u nekim trgovinama u Sarajevu kreće od oko 12,35 KM do čak 15,65 KM.

Peradari i živinari su suočeni sa abnormalnim rastom cijena u proizvodnji stočne hrane, od kukuruza i sojine sačme, uz dodatni rast cijena nafte, struje i plina.

Ovogodišnji budžet za poljoprivredu Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva iznosi rekordnih 106 miliona KM, dok za peradarstvo i živinarstvo kao granu stočarstva nije predviđen nikakav iznos.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.