Da li je ovo realno stanje? PDP zaključio: S obzirom na rast prihoda od PDV-a građanima treba podijeliti 300, a ne 100 KM

Partija demokratskog progresa (PDP) donijela je niz zaključaka na unutarstranačkoj sjednici, a upozoravaju na to da je entitet Republike Srpska “u dubokoj ekonomskoj, demografskoj i političkoj krizi”.

Smatraju da je uzrok krize to što su se “najvažnije institucije RS-a umjesto sili zakona povinovale volji jednog čovjeka i uskoj interesnoj grupi oko njega”.

“Činjenica je da je vlast u Republici Srpskoj i na BiH nivou, u situaciji najveće inflacije nakon rata uskratila privredi i građanima bilo kakve sistemske mjere: od odbijanja ukidanja akciza, smanjenja stope PDV-a na osnovne namirnice, povećanja boračkih primanja, pa do nastavka politike visokih nameta, što jasno pokazuje prirodu njihovih politika koje su se potpuno otuđile od naroda i privatnog privrednog sektora”, rekli su iz PDP-a.

Lider vladajuće stranke i koalicije u RS-u Milorad Dodik najavio je uoči izbora podjelu pomoći građanima entiteta u vrijednosti od 100 KM. Iz PDP-a poručuju da je to bezočan pokušaj kupovine naklonosti birača pred izbore narodnim novcem.

Realna slika

“Građani treba da znaju da bi im na ovaj način trebalo dati po 300 KM, samo kad se u obzir uzme rast prihoda od PDV-a u prva četiri mjeseca ove godine.

To je manje novca nego što je dato samo Farmlandu i nekoliko puta manje novca nego što je iz budžeta dobila firma Prointer 2020. i 2021. godine.

Ova najava na najbolji način oslikava moto vladavine SNSD – Nama narodne milijarde, a narodu pred glasanje mrvice”, naveli su.

Smatraju da su i teme poput prenošenja nadležnosti sa BiH na RS, pitanja imovine, odnosa sa međunarodnim faktorom i odnosima unutar BiH zloupotrijebljene u cilju predizborne manipulacije.

“Odustajanje od povrata svih najavljenih nadležnosti najbolja je potvrda da je od samog početka u pitanju farsa sa isključivim ciljem skretanja pažnje javnosti sa teškog stanja i korupcije koja vlada Republikom Srpskom”, rekli su.

PDP je istaknuo da ne podržava takvu populističku politiku nego da su na strani naroda i zakona.

Negirali su potrebu pomoći međunarodne zajednice BiH, a istaknuli podršku srbijanskoj sigurnosnoj i ekonomskoj politici u regionu. Usvojili su na sjednici i “Program obnove Republike Srpske”.

Potvrđena je kandidatura Jelene Trivić za predsjednicu Republike Srpske kao i za nosioca liste za Narodnu skupštinu RS-a i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.