Da ti se želudac okrene: Pogledajte šta su sve ronioci pronašli u rijeci Bosni

Eko akcijom čišćenja rijeke Bosne proteklog vikenda završena je akcija čišćenja rijeka i jezera koju je u proteklom periodu provodio Ronilački klub Bosna.

„Članovi Ronilačkog kluba Bosna, tačnije 26 ronilaca i desetak volontera, proteklog vikenda su iz rijeke Bosne kod Sarajeva izvadili i prikupili preko 250 kilograma čvrstog otpada, koji su skupili u 80 vreća i odložili ih na deponiju.

Očišćeno je oko 800 metara od Rimskog mosta prema Vrelu Bosne i u drugom smjeru i moram reći da smo se iznenadili stanjem koje smo zatekli. Iako godinama radimo na ovoj lokaciji, stanje se ne mijenja mnogo u pozitivnom smjeru, te je potrebno još mnogo toga raditi kako bi se svijest građana podigla na veći nivo. Ovo sada ide puževim korakom“, poručio je Hrvoje Gavrančić, predsjednik Ronilačkog kluba Bosna.

Cilj akcija čišćenja, koje su organizovane u proteklom periodu, bio je da se očiste rijeke i jezera, ali i da se ukaže na nemaran odnos pojedinaca prema prirodnim ljepotama koje Bosna i Hercegovina ima.

Iako je, kako su istakli ronioci, stanje na lokacijama koje su posjetili bilo malo bolje nego ranije, u nekoliko akcija koje su u proteklom periodu organizovane, prikupljene su ogromne količine otpada, od plastike, guma, stakla do drveća i drugog otpada. Ovime je još jednom dokazano da se treba još puno raditi na buđenju svijesti građana.

Akcije čišćenja organizovane su u okviru kampanje „Čuvaj, pazi, ne bacaj!“ u saradnji sa kompanijom Molson Coors i njihovim Ožujskim pivom.

Akcije čišćenja rijeka i jezera u Bosni i Hercegovini u sklopu ove kampanje su završene, ali tokom cijelog ljeta bit će provođene akcije čišćenje bh. planina.

Tako, nakon što su nedavno očistili dio Bjelašnice, Ambasadori olimpijskih planina narednog vikenda, u subotu, čistit će Ormanj, na području Kantona Sarajevo, Masiv Bjelašnice 1.144 metara, a u nedjelju je na redu Vran u Kantonu 10 Masiv Čvrsnice na 2.074 metra nadmorske visine.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.