Rijeke u Bosni i Hercegovini su ugrožene: Učinimo sve što možemo da ih zaštitimo!

Međunarodni dan akcije za rijeke, koji se obilježava 14. marta, dan je kada se slave uspjesi kao što su uklanjanje brana i ponovno uspostavljanje riječnog toka.

Zbog izgradnje velikog broja hidroelektrana na našim rijekama, postoji opasnost da ostanemo bez naših najvećih prirodnih vrijednosti. Voda i rjeke Bosne i Hercegovine su zajedničko dobro nas i generacija koje dolaze. Međutim, prema njima se vlasti odnose isključivo kao sredstvu za brzo bogaćenje moćnih pojedinaca.

Danas su iz Centra za žvotnu sredinu poručili da neće dozvoliti izgradnju novih hidroelektrana na Vrbasu.

“Dva puta smo zaustavili takve projekte i, ukoliko se novi planovi pojave, opet ćemo”, ističu.

Bosne i Hecegovine na području Evrope i Balkana izdvajaju po svojoj očuvanosti, izuzetnim kanjonima i vrstama koje su vezane uz te rijeke.

Negativan uticaj hidroelektrana

„Iako imamo manje od 2% zaštićenog područja, čak i takva područja su pod velikim prijetnjama, između ostalog izgradnjom hidroelektrana.

Hidroelektrane negativno utiču ne samo na rijeke i živi svijet koji je za njih vezan, nego i na lokalno stanovništvo koje te rijeke treba da koristi na drugačiji način, koji bi i njima donio koristi. Hidroelektrane imaju negativan uticaj na lokalnu floru i faunu što izaziva zabrinutost lokalnog stanovništva i često se pokreću peticije i akcije protiv ovakvih projekata.

Nerijetko dolazi do poplava, devastiranja zemljišta i šume u blizini gradnje hdroelektrana. Riblje staze ne postoje ili su često loše napravljene.

Proces od dodjele koncesije do izgradnje često prolazi nelegalno zbog dosta nepravilnosti prilikom dodjele dozvola, neobavještavanja lokalnog stanovništva i zainteresovanih strana o izdavanju istih. Lokalno stanovništo nerijetko nakon izgradnje hidroelektrana ostaje uskraćeno za pitku vodu, te su njihovi argumenti protiv hidroelektrana time jači“, rekla je ranije za BUKU Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu.

Na današnji dan se od 1997. godine širom svijeta okuplja sve više ljudi koji podižu svoje glasove slaveći rijeke, zajedno sa onima koji se aktivno bore za njihovu zaštitu, zahtjevajući pravedno i održivo upravljanje rijekama.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.