Dijamant Edin Džeko priznao da je iz Engleske otišao zbog jednog čovjeka: “Bio sam u najboljem trenutku karijere”

Edin Džeko je “za siću” stigao u Inter, ali pod velikim pritiskom jer je upravo trebao u sezoni u kojoj se brani titula nadomjestiti izostanak fantastičnog Romelua Lukakua.

Možda je među navijačima Intera vladao strah i pesimizam, ali Džeko je zablistao od prvog dana u dresu Intera, postigao na početku sezone osam pogodaka u Seriji A, sada je ukupno u svim takmičenjima dao 12 golova i jedan je od najzaslužnijih što je tim prvi na tabeli, što će igrati nokaut fazu Lige prvaka nakon dugo vremena i što je osvojen Superkup Italije.

Bh. reprezentativac u poznim igračkim godinama na sve moguće načine doprinosi uspjesima Intera i svakodnevno dobiva komplimente klupskih legendi, članova drugih klubova, saigrača i navijača ali i cjelokupne sportske javnosti “na čizmi”.

“Ako odeš na neko mjesto i počneš razmišljati o tome šta su učinili oni koji su bili prije tebe, bolje ti je da ne ideš nigdje. Da sam samo na trenutak razmislio, nikad ne bih došao. Znam što mogu dati, ovo što radim ove godine me ne čudi”, rekao je samouvjereni Džeko u intervjuu za Corriere della Seru na pitanje o tome je li razmišljao kako će morati da nadoknadi izostanak Lukakua.

Imao je, kaže, ponude iz Engleske, želio ga je Antonio Conte u Chelseaju.

“Conte me želio, ali nisam bio siguran u povratak u Englesku. Čim je stigao u Inter, opet me pokušao dovesti. Sada je došao trenutak da zaigram za Inter, putevi su nam se spojili, bilo je suđeno”.

Mjesec i pol dana Edin je bio bez gola, do udarca glavom koji je odlučio domaću utakmicu protiv Venecije.

“U periodu u kojem nisam zabio, dobili smo gotovo sve utakmice: ne možete ne biti sretni. Da smo bili četvrti, da sam malo zabio, postavio bih si neka pitanja. Ovako, šta treba? Prvi smo na tabeli”.

Odnos s trenerom Simoneom Inzaghijem?

“Još uvijek na njega gledam kao na saigrača. On se jako dobro snalazi u trenerskom poslu i to je edobro. Ima 25 igrača i nikada ne mogu biti svi sretni, ali pokušava da bude iskren prema svima. Na terenu se zabavljamo zahvaljujući njemu. Zadržao je Conteovu bazu, važnu jer je promijenio mentalitet igrača, ali Inzaghi nastavlja tim metodama”.

Odlazak u Manchester City…

“Ako želiš da vidiš ko si, moraš da ideš u Premier ligu i da igraš s najboljima. Meni je to išlo dobro”.

O odluci da napusti Manchester City i dođe u Romu.

“Imao sam 30 godina, bio sam u najboljem trenutku karijere i nisam želio biti na klupi, pa sam odabrao Romu. Nimalo ne žalim zbog toga, naprotiv. U Romi nisam uspio osvojiti samo trofej, ali inače je to bilo prekrasnih šest godina. Nekoliko uspona i padova za mene i Romu, ali taj klub nosim u srcu. Sada sam u Interu i želim Scudetto. Inače, Englesku sam napustio s trogodišnjim ugovorom na snazi, nisam se slagao s trenerom Manuelom Pellegrinijem u Manchester Cityju”, prenosi sportsport.ba.

Džeko je na kraju progovorio o napetosti između bivšeg trenera Rome Luciana Spallettija i Francesca Tottija u posljednjoj godini karijere legende.

“Šteta što je tako završilo. Žao mi je i što nisam prije toga upoznao Tottija, mogao sam se puno više zabaviti, a isto vrijedi i za njega. Ali uživao sam, ponosan sam na putovanje koje smo zajedno prešli.”

Kratko se osvrnuo i na ratne godine u BiH.

“Kada su se oglasile sirene, vodili bi nas u podrum i nismo znali hoćemo li izaći nakon sat ili dan. Tu sam se bojao. Srećom, djeca sve brzo zaboravljaju”, poručio je Džeko.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.