Dodik, čovjek koji nema mjeru: Spreman sam skinuti anatemu koju je Escobar bacio na opoziciju, idem na važan put

Povodom 26. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je BiH od potpisivanja Sporazuma za mir bila međunarodni protektorat koji s vremena na vrijeme liči na koloniju zapadnih zemalja.

“Mi smo htjeli nezavinost, učini smo ozbiljan ustupak potpisivanjem Dejtona, rekao je Dodik.

Dodao je da su stranci napravili monstrume od institucija na nivou BiH za očuvanje države.

“Danas kao što je to bilo u prethodnih 25 godina BiH je međunarodni protektorat koji s vremena na vrijeme liči na koloniju zapadnih zemalja”, rekao je Dodik, dodavši da slovu Dejtona nikad nije dat prostor da zaživi.

Istakao je da je BiH jedina zemlja kolonija u Evropi i danas je pretvorena u mjesto koje nije dobro za život i razvoj.

“Namečući rješenja napravili su od BiH zemlju koja nema unutrašnju koheziju. Razgrađen je balans i došlo je do disbalansa”, rekao je Dodik.

Naglasio je da iz Bosne i Hercegovine moraju otići stranci i time prestati da se miješaju u njen makro i mikro život te da prestanu prijetiti sankcijama kako bi determinisali političke procese.

“Danas imate situaciju da su dva naroda iz preambule Ustava BiH nezadovoljna, vjerujem i vidim da postoji jedno trajno nezadovoljstvo statusom Hrvata u BiH. Vratite nam entitet koji je tad utvrđen kao jednonacionalni. Vratite nam konstitutivnost. Sve su to razvalili, a ništa nisu napravili”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da ne bi žrtvovao mir za RS. Govoreći o opoziciji u RS-u kazao je da je spreman da razgovara.

“Spreman sam da saslušam opoziciju čak i pod uslovom da oni mene ne slušaju. Zvao sam ih na razgovore, a uvijek su odbijali sarkazmom i cinizmom. Spreman sam da skinem anatemu koju je bacio Gabriel Escobar na njih.

Ostaje javno poziv da opozicija pozove na sastanak na kojem ću ja sudjelovati pa ću vam reći ima li ili nema jedinstva”, rekao je Dodik.

Na kraju je rekao da će posebna sjednica Narodne skupštine RS-a o povlačenju nadležnosti biti održana.

“Mene čeka jedan važan put, čut će se, ali on ne uslovlja održavanje sjednice nego je samo potreba da se na jednoj važnoj adresi razgovara o tome”, misteriozno je najavio Dodik.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.