Dodik “ne zna šta ga je snašlo” nakon rezolucije EPP-a: Kao da nam kažu da je za nas obavezujući stav SDA

Evropska pučka stranka predstavila je na kongresu u Rotterdamu rezoluciju kojom se poziva na donošenje izbornih i ustavnih reformi u Bosni i Hercegovini.

Danas je uslijedila reakcija člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji rezoluciju najveće grupacije u Europskom parlamentu naziva “neobavezujućom, ali simptomatičnom”.

“Stavovi političke grupacije koja djeluje u okviru Evropskog parlamenta nisu i ne mogu biti obavezujući za nas, ali nam je simptomatično da podržavaju politiku muslimanske SDA, jer poruke koje dolaze su iste. To bi bilo isto kao da nam kažu da su za nas obavezujući stavovi SDA”, napisao je predsjednik SNSD-a na zvaničnom Twitter nalogu.

Dodao je kako, suprotno tvrdnjama stranih zvaničnika, jedine blokade na bh. evropskom putu dolaze od njegovih koalicionih partnera iz SDA.

“Žao nam je što do američkih i evropskih zvaničnika još nisu doputovale informacije da Izetbegović u zvaničnim dokumentima svoje partije najavljuje stvaranje unitarne Islamske države BiH. Gdje su tu Srbi i Hrvati? To je jasna poruka da u takvoj Izetbegovićevoj islamskoj državi nema mjesta za nas.

Zar ćemo dopustiti da nam uzmu sve, našu slobodu, naša prava, da izbrišu naš identitet?”, napisao je Dodik.

Podsjetimo, pučani su osudili i dovođenje u pitanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje i „bilo kakvo neustavno secesionističko djelovanje“ te su pozvali na prekid blokade institucija.

Dio teksta i reakcije Komšića na rezoluciju EPP-a o BiH možete pročitati OVDJE.

Također, danas su i zastupnici njemačkih stranaka SPD-a, Saveza 90/Zeleni i FDP-a u Bundestagu pozvali njemačku vladu da pruži veću podršku zemlji Bosni i Hercegovini s obzirom na rastuće tenzije i secesionističke politike u zemlji.

“Političke akctivnosti narodnih-nacionalističkih političara poput Milorada Dodika, trenutno člana državnog predsjedništva, i Dragana Čovića, predsjednika stranke HDZ BiH, imaju za cilj da unište Bosnu i Hercegovinu kao državu i dom za raznoliko stanovništvo”, naveli su pomenuti zastupnici, te dodali da je ova “prijetnja miru u jugoistočnoj Evropi” neprihvatljiva i zahtijeva “odlučan, čvrst otpor” Evropske unije, njenih država članica i međunarodne zajednice.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.