Dodika “pogodilo” pismo Blinkena upućeno Konakoviću: “Pitanje je imamo li o čemu više razgovarati s Trojkom”

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik komentarisao je pismo koje je ministru vanjskih poslova BiH Elmedinu Konakoviću uputio državni sekretar SAD-a Antony Blinken i u kojem od njega traži da “izvrši pritisak” da se ubrza izgradnja Južne interkonekcije. Dodik je ovo rekao uoči najavljenog sastanka koalicije na državnom nivou, a predstavnike Trojke nazvao je “sarajevskim strankama”.

“Pitanje je da li SNSD uopće ima o čemu da razgovara s predstavnicima sarajevskih stranaka, koji očigledno rade po instrukcijama svojih staratelja, a ne u interesu ljudi koji žive u BiH.

Informacija da se američki državni sekretar obraća ministru vanjskih poslova BiH i od njega direktno traži da obezbijedi da se realizuje projekat južne interkonekcije, i to što prije, jasno pokazuje kako su agilni kada je u pitanju njihov interes i da je pravi smisao cijelog cirkusa sa Schmidtom da bude njihov lični zastupnik i omogući da se preko njega potpuno ovlada resursima BiH”, naveo je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, to rade i Britanci, rade i Amerikanci, i pitanje je šta će ovih dana još čuti “u kakve kriminalne aktivnosti su umiješani visoki zvaničnici u BiH, a sve po nalogu Zapada”.

“I sad neko treba da povjeruje da je to sve zato što žele da zaštite BiH od utjecaja Rusije, zato će gurnuti svoj plin po cijeni tako povoljnoj da im se zanebesa u Federaciji, baš kao i Evropi.

I to je njihova pomoć i politika mira, poštovanja Dejtona i suvereniteta? Ti Amerikanci stvarno misle da smo nepismeni i da niko ne zna da sabere koliko su dva i dva, i zašto rade to što rade, da štite svoje interese. Tamo gdje ne mogu nekoga da potplate, kao što nisu uspjeli nas u RS-u, tu ulaze silom. Onda kažu – pravo je okej, ali ako nam se suprotstavite, mi ćemo donijeti političke odluke.

A njihove političke odluke i rezultate tih odluka gledamo svuda u svijetu i tu njihovu silu”, dodao je Dodik.

Nastavio je sa oštrom retorikom.

“Način da ovladaju tom imovinom je da nam sruše institucije da bi mogli da kontrolišu sve i svakoga u RS-u i rade šta god im je volja.

Mogu da im garantujem da to nikada neće vidjeti i da ćemo se svim pravnim sredstvima boriti i nećemo dozvoliti da neki ilegalac dijeli imovinu Republike Srpske nekim Britancima, Amerikancima i bilo kome drugom.

‘Trojka’ svojim izjavama pokazuje da zastupa američke i britanske interese. Republika Srpska stalno ponavlja da želi da se dogovara s Federacijom i s njenim izabranim predstavnicima, a ne sa strancima, i danas stojim pri tome.

Želimo da odluke koje se donose budu u interesu svih ljudi, a ne stranaca. ‘Trojka’ će reći da li su od naroda u BiH važniji interesi stranaca, da li smiju da im se usprotive ili su im već zaprijetili da će dovesti u pitanje njihov legitimitet, koji i jeste upitan, ako ispoštuju dogovoreno”, zaključio je Dodik.

VEZANI TEKST: Elmedin Konaković potvrdio informaciju: “Tačno je da mi je Blinken poslao pismo, SAD traže da se usvoji…”

Podsjećamo, američki državni sekretar Anthony Blinken uputio je pismo ministru vanjskih poslova Bosne i Hercegovien Elmedinu Konakoviću u kojem ga poziva da izvrši pritisak na lidera HDZ-a Dragana Čovića i ubrza projekat Južne interkonekcije.

U pismu se navodi da je Južna interkonekcija projekat koji je neophodan za energetsku sigurnost i ubrzano isključivanje uglja.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.