Dok u BiH bukti veoma opasan požar: Hoće li Milorad Dodik opet dopustiti da izgore ogromne površine u Hercegovini?

Milorad Dodik kao član Predsjedništva BiH prošle godine je u nekoliko navrata odbio dati saglasnost za angažman helikopterske jedinice Oružanih snaga BiH u svrhu gašenja velikih požara na području Hercegovine.

Zbog njegove nesavjesti i inata izgorjele su ogromne površine šume, zemljišta, a pričinjena je i velika materijalna šteta stanovnicima južnih dijelova Bosne i Hercegovine, od Prozor-Rame, preko Konjica i Jablanice, Mostara pa sve do Neuma – piše Klix.

Danas gori na području Konjica, tačnije kod Boračkog jezera, gdje jak vjetar širi vatrenu liniju. Kuće za sada nisu ugrožene, no nadležni u Konjicu tvrde da bi se to uskoro moglo promijeniti jer nisu u mogućnosti efikasno gasiti vatru zbog nepristupačnog i miniranog terena.

Lokalne vlasti u Konjicu su poslale zahtjev za angažman Oružanih snaga BiH tačnije helikoptera čija dužnost je pomoći pri gašenju požara iz zraka.

No, da bi se to dogodilo potrebno je da OSBiH proslijede zahtjev Predsjedništvu BiH, koje zatim zakazuje vanrednu telefonsku sjednicu na kojoj bi sva tri člana dala “zeleno svjetlo” Oružanim snagama BiH da mogu krenuti u akciju.

Požar kod Boračkog jezera se širi već nekoliko sati, a Konjičani se na terenu bore i odlučni su to činiti do posljednjeg momenta.

Kako su rekli, zahtjev za helikoptere su poslali, ali zbog ranijeg iskustva – ne polažu velike nade.

Pročitajte i tekst koji ranije objavljen.

To možete uraditi klikom na linku ispod.

Vatrogasci tvrde da se vatra širi velikom brzinom, tražit će pomoć Oružanih snaga BiH: Požar ogromnih razmjera izbio kod Boračkog jezera

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.