Vatrogasci tvrde da se vatra širi velikom brzinom, tražit će pomoć Oružanih snaga BiH: Požar ogromnih razmjera izbio kod Boračkog jezera

Veliki požar izbio je danas na području Boračkog jezera. Kako su nam kazali vatrogasci požar se širi velikom brzinom jer je teren nepristupačan i suh, a trenutno puše jugo.

Jedini spas bi predstavljalo gašenje vatre iz zraka, no u to više ne polažu nade.

“Požar velikih razmjera zahvatio je područje kod Boračkog jezera. Trenutno kuće nisu ugrožene, ali je vatra zahvatila borovu šumu”, rečeno je za Klix.ba iz Vatrogasne jedinice Konjic.

Trenutno su visoke temperature i vjetar puše što doprinosi širenju požara velikom brzinom. Teren gdje je požar je nepristupačan, što nam je potvrdio pomoćnik načelnika Konjica.

“Vatrogasci su na terenu, ali ne mogu biti mnogo efikasni jer je teren nepristupačan, a jedan dio je i miniran.

Prema našim procjenama, ovaj požar se neće lokalizovati u toku dana i proširit će se na ogromne površine”, rekao je za Klix.ba Husein Hodžić, pomoćnik načelnika u službi za civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Konjica.

Uputit će i poziv Oružanim snagama BiH, iako kako kaže, od toga vjerovatno neće biti ništa kao ni prošle godine.

Podsjetit ćemo da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik blokirao čak i angažman vojske u svrhe gašenja velikih požara u Hercegovini.

“Uputit ćemo poziv da se uključe u skladu sa svojim kapacitetima. U svakom slučaju angažovat ćemo se u punom kapacitetu, ali je ozbiljan problem jer se radi o teškom, nepristupačnom, strmom i suhom terenu, a još puše jugo”, dodao je.

U blizini požara ima i naselje Dolovi koje će se cijelu noć morati braniti kako vatra ne bi prišla kućama.

Pogledajte snimak sa lica mjesta.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.