Doktor pravnih nauka Enver Išerić “udario javno kontru”: Pozivam Plenkovića da se što prije pristupi izmjeni Ustava Hrvatske

Premijer Hrvatske Anderj Plenković rekao je da je potrebno ponovno stvoriti povjerenje između Bošnjaka i Hrvata u Federacije BiH.

Navodi da bez toga bit će teško funkcioniranje države koja u oktobru bira parlament po starom zakonu pošto se o novom stranke nisu uspjele dogovoriti.

“Za Hrvatsku je posebno važno pitanje Hrvata u BiH i velika je šteta da nije postignut politički dogovor o izmjeni izbornog zakona uoči izbora 2. listopada”, rekao je Plenković na radnoj večeri skupa “Global Europe Seminar, nesigurna budućnost?! Transformativna snaga kriza”.

Na ovu izjavu reagirao je pravni stručnjak Enver Išerić ističući da je za Bosnu i Hercegovinu jako važno pitanje Bošnjaka u Hrvatskoj.

“Zbog toga predlažem i pozivam Plenkovića da se što prije pristupi izmjeni Ustava Republike Hrvatske i izbornog zakona, kako bi se Bošnjaci u Hrvatskoj osjećali ravnopravnim.

Isti princip

Ako se sljedeći izbori u Hrvatskoj održe po starom zakonu Bošnjaci u Hrvatskoj neće imati svoje legitimne predstavnike.

Izmijenimo Ustav i Izborni zakon Hrvatske, kako bismo povratili povjerenje između Bošnjaka i Hrvata u Hrvatskoj, jer bez toga Hrvatska neće moći funkcionirati”, istakao je Išerić, prenosi Patria.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je utvrdio da nema “legitimnog predstavljanja” u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. Bosanskohercegovačka politička kriza se nastavlja.

Čak se i produbljuje.

Nastoje se izdejstvovati ustavna i zakonska rješenja koja bi bosanskohercegovačko društvo dodatno podijelilo, funkcioniranje državnih institucija otežalo, uvela nove diskriminacije, a spriječila otklanjanje postojeće diskriminacije građana Bosne i Hercegovine, odnosno provođenje odluka Evropskog suda za ljudska prava (Azra Zornić, Sejdić – Finci i drugi), piše Doktor pravnih nauka u Enver Išerić.

Pitanje izbora članova Predsjedništva je pitanje na kojem uporno i ultimativno insistira HDZ BiH, odnosno HNS, pozivajući se na pravo konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini da sami biraju svoje predstavnike u organima vlasti, odnosno na odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine predmetu Ljubić i na konstitutivnost kao natkrovljujući princip Ustava BiH.

Također, mišljenja sam, da se vode neplodotvorne rasprave o samom značenju termina „konstitutivan“ i „konstituent“ , jer u različitim jezicima ovi izrazi imaju različita značenja.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.