Dom naroda Parlamenta BiH usvojio pet zakona koji su važni za evropski put Bosne i Hercegovine

Dom naroda Parlamenta BiH danas je usvojio pet zakona koji su važni na putu ka Evropskoj uniji. Riječ je o zakonima koje je ranije usvojio Predstavnički dom Parlamenta BiH. Usvojena su tri zakona iz takozvanog evropskog paketa koje je utvrdilo i u parlamentarnu proceduru uputilo Vijeće ministara BiH, a prošle sedmice usvojio Predstavnički dom Parlamenta BiH.

Riječ je o Prijedlogu zakona o slobodi pristupa informacijama na niovu institucija Bosne i Hercegovine, Prijedlogu zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH te Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH.

Prva dva zakona su usvojena u drugom, a treći u prvom čitanju. Zakon o VSTV-u će se u drugom čitanju razmatrati 6. septembra do kada se mogu podnositi amandmani.

Prije toga je usvojen Prijedlog zakon o vinima kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima. Ova dva zakona jučer su usvojena u Predstavničkom domu Parlamenta te za njih vlast također navodi da su važni na putu ka Evropskoj uniji – javlja Klix.ba.

Na samom početku današnje sjednice Doma naroda delegat SDS-a Želimir Nešković je predložio da se na dnevni red uvrsti prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH. No, delegati iz Federacije to nisu prihvatili pa se ovaj prijedlog nije našao na dnevnom redu.

O usvojenim zakonima

Principi Prijedloga zakona o slobodi pristupa informacijama, koji nosi oznaku EI, kao potvrdu usklađenosti sa propisima EU u ovoj oblasti usmjereni su na jačanje transparentnosti i otvorenosti javne vlasti, slobodan i besplatan pristup informacijama, uz pravovremenost i tačnost u njihovom objavljivanju, te jačanje odgovornosti institucija BiH u ovom procesu.

Novina u predloženom, u odnosu na važeći zakon, jeste elektronsko podnošenje zahtjeva i uvođenje potpuno novog modela proaktivne objave određenih informacija važnih za rad, organizaciju, odlučivanje i finansiranje institucija BiH.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH, kako je navedeno u obrazloženju, jačaju se kapaciteti ove institucije, a ombudsmanima se, osim zaštite ljudskih prava, omogućava da snažnije djeluju u njihovoj promociji u skladu sa Pariskim principima.

Izmjenama i dopunama ovog zakona jača se finansijska nezavisnost Institucije ombudsmana, te se naglašava njena uloga u osnaživanju saradnje i dijaloga sa nevladinim sektorom i akademskom zajednicom u BiH.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTS-u BiH naglašavaju se principi integriteta nosilaca pravosudnih funkcija, transparentnost rada, dvostepenost pri odlučivanju i odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija, uključujući podjednako sudije, tužioce i članove VSTS-a.

Izmjene i dopune Zakona, između ostalog, uređuju pitanja u vezi sa sukobom interesa članova VSTS-a i uvode obavezu sudija i tužilaca da prijave imovinu i interse, kao jednu od mjera u borbi protiv korupcije u pravosuđu.

Odredbama ovog zakona se, istovremeno, pojačava disciplinska odgovornost sudija, tužilaca, kao i članova VSTV-a za počinjene disciplinske prekršaje.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.