Domaći investitor oživljava nekadašnjeg bh. giganta, spreman uložiti 30 miliona eura

Biznis Posljednje Vijesti

Trgovački lanac iz Dervente “Fructa Trade” nastavlja misiju oživljavanja nekadašnjeg privrednog giganta u toj opštini, a u njihovom vlasništvu uskoro će biti i milionska potraživanja Nove banke u “Unisu”.

Potvrdio je to za “Glas Srpske” vlasnik Trgovačkog lanca “Fructa Trade” Duško Reljić, naglasivši da je sa Novom bankom sve već dogovoreno.

“Potraživanja koja otkupljujemo su milionska. Napravljen je okvirni dogovor, čekaju se još samo neki detalji. Vjerujem da će sve to u narednih desetak dana biti završeno i da ćemo potpisati ugovor – rekao je Reljić.

Podsjetio je da je “Fructa Trade” u februaru otkupila i potraživanja kompanije “Heta” i tako postala jedan od najvećih povjerilaca u “Unisu”.

Ponovio je da je namjera da po okončanju stečaja ožive “Unis” i ukoliko oprema koju zateknu u halama bude u ispravnom stanju, ponovo pokrenu proizvodnju cijevi.

“Ukoliko su mašine sačuvane i na tržištu bude postojala ekonomska opravdanost, pokrenut ćemo proizvodnju cijevi. Ukoliko to ne bude moguće, promijenit ćemo namjenu i proizvoditi nešto drugo. Sigurno je da su za sve što planiramo neophodna velika ulaganja, vjerovatno oko tridesetak miliona eura – istakao je Reljić.

Da se uveliko pregovara oko prodaje i kupovine potraživanja u “Unisu” potvrđuje i stečajni upravnik Lazo Đurđević.

“Do sada je sve proticalo relativno dobro. Izgubili smo samo jednu presudu, ali smo i na nju uložili žalbu. Ostalo je još desetak sporova, vjerujem da će i oni uskoro biti okončani – rekao je Đurđević.

Stečaj u “Unisu” otvoren je 17. decembra 2019. godine. Problemi u tom preduzeću traju godinama, a Kreditno-izvozna agencija (IGA) BiH prijavila je dug od skoro 195 miliona KM.

Kroz plan finansijskog i operativnog restrukturiranja Fabrike cijevi, koji je usvojen 2017. godine, dugovanja je trebalo da budu izmirena u narednih deset godina, ali ga uprava preduzeća od početka nije poštovala pa je u veoma kratkom roku propao.

Lazo Đurđević je rekao da je korona pomalo usporila stečaj, jer zbog epidemioloških mjera nije bilo moguće sazivanje Skupštine povjerilaca.

“Trenutno i nema nekog posebnog razloga za zakazivanje Skupštine, sve dok ne završimo parnice sa razlučnim povjeriocima. Kada to bude riješeno i stečaj ćemo okončati – rekao je Đurđević.

Leave your vote