in , ,

Dragan Čović će izgleda morati “progutati žabu”: U pregovore oko ustavnih izmjena uključuje se i Željko Komšić!

Lider HDZ-a Dragan Čović vjerovao je da pregovore o izmjenama izbornog zakonodavstva može završiti s liderom SDA Bakirom Izetbegovićem, ali je državni sekretar SAD-a Antony Blinken u pismu izričito naveo da se Predsjedništvo BiH mora aktivno uključiti i predvoditi pregovor

Komšić i Čović
Komšić i Čović

Lider HDZ-a Dragan Čović vjerovao je da pregovore o izmjenama izbornog zakonodavstva može završiti s liderom SDA Bakirom Izetbegovićem, ali je državni sekretar SAD-a Antony Blinken u pismu izričito naveo da se Predsjedništvo BiH mora aktivno uključiti i predvoditi pregovore, i to ne samo oko izbornog zakonodavstva nego i o ustavnim izmjenama.

Mostarska redakcija “Večernjeg lista”, bliska lideru HDZ-a Draganu Čoviću, ponovo je napala predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, zamjerajući mu što u pregovore oko ustavnim promjena i izbornog zakonodavstva “uvlači” lidera DF-a i člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića – piše Slobodna Bosna.

Lider SDA Bakir Izetbegović, pozivajući se na Blinkenovo pismo, naglasio je ulogu države i predstavnika državnog vrha (Predsjedništva BiH) u ključnim političkim procesima za državu. Izetbegović je naglasio važnost poruke da se od Predsjedništva BiH očekuje liderska uloga u pokretanju reformskog procesa s naglaskom na izmjene izbornog zakonodavstva. Izmjena Izbornog zakona mora biti bazirana na izmjeni Ustava – zaključio je Izetbegović.

Za mostarski “Večernjak” sporna je činjenica to da, prije svih, Stranka demokratske akcije i njezin predsjednik Bakir Izetbegović navode kako je dogovor nemoguć u formatu njega i čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića, što je, piše “Večernjak” suprotno logici da u inicijalne razgovore treba uključiti i Željka Komšića i njegovu stranku te predstavnike opozicijre, “čime bi se posve razvodnila priča i pouzdano bi doživjela krah”.

– U suštini, to najbolje pokazuje slučaj Mostara u kojemu su izbori održani, prije svega, zbog činjenice jer su predstavnici američke i EU administracije, Ujedinjenog Kraljevstva, OHR-a i OESS-a uspjeli pomoći u približavanju stajališta Čovića i Izetbegovića. Tek nakon toga sporazum koji su postigla ova dvojica političara predstavljen je ostalim strankama. Puno bi to teže bilo izvesti da su na sastancima sjedili predstavnici desetak stranaka, od kojih pojedine čak imaju unaprijed dodijeljenu zadaću “miniranja” bilo kakvog dogovora. To je u suštini uloga Komšićeva DF-a, zaključuje mostarski “Večernjak”.

No, Blinkenova poruka o liderskoj ulozi Predsjedništva BiH, znači da će Dragan Čović, želi li uopće kao politički faktor sudjelovati u razgovoru oko pokretanja i sprovođenja reformi, prije ili kasnije morati progutati žabu i sjesti za isti stol sa članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, odnosno sa Predsjedništvom BiH kao integralnim i nezaobilaznim političkim faktorom, kako ga razumijeva i američki državni sekretar – ocjenjuje Slobodna Bosna.

IAKO JE OBEĆAO, DRAŠKO STANIVUKOVIĆ OVO NIJE USPUNIO Još uvijek nije započeto rušenje ugostiteljskog objekta “Kajak terasa”

Denis Bećirović opasno zaprijetio: “Pozivam na hapšenje Milorada Dodika, ukoliko krene na rušenje ustavnog poretka BiH!”