Dragan Čović nakon debakla koji je doživio u Briselu: “Podržat ću dokument iz Brisela pod uslovom da se izmjene dvije stavke”

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je danas da će podržati dokument o kojem su se jučer usalasili predstavnici 12 parlamentarnih stranaka iz BiH, uz dvije dopune za koje smatra da bi trebale biti uključene u tekst.

“Tokom dana predsjednik Čović će podržati jučerašnju izjavu s dodatkom dviju malih ispravaka, koje ne bi trebale predstavljati problem za uključivanje u izjavu. Istodobno, to bi za nas bilo od iznimne važnosti, a dalo bi dodatnu vrijednost samom tekstu”, navodi se iz krugova bliskih Čoviću, prenosi Index.

Kako stoji u jednoj stavci dokumenta usvojenog na sinoćnjem sastanku u Briselu, “čelnici parlamentarnih stranaka u BiH ponavljaju svoju predanost očuvanju načela vladavine prava i provedbi slobodnih i demokratskih izbora kao i razvoju demokratskih institucija na svim razinama vlasti”.

Čović traži da se na tu rečenicu doda: “u skladu sa sporazumom o provedbi presuda Evropskog suda za ljudska prava potpisanog u Briselu 1. oktobra 2013. godine i u skladu s političkim dogovorom o dopuni izbornog zakonodavstva potpisanog u Mostaru 17. juna 2020. godine.”

Također, Čović traži i promjene u paragrafu 11 usaglašenog dokumenta, koji kaže da se čelnici slažu da će unutar šest mjeseci od formiranja vlasti na svim nivoima usvojiti izborne i ograničene ustavne reforme koje trebaju biti usklađene s presudama Evropskog suda za ljudska prava, Ustavnog suda BiH, s preporukama OESS/ODIHR-a i GRECO-a.

Čović želi da se u taj stavak ubaci rečenica koja kaže da se “izborne reforme koje će osigurati provedbu izbornih rezultata u vezi s Domovima naroda trebaju hitno usvojiti u skladu sa sporazumima spomenutim u preambuli”, to jest sa sporazumom o provedbi presuda Evropskog suda za ljudska prava potpisanog u Briselu 1. oktobra 2013. i u skladu s političkim dogovorom o dopuni izbornog zakonodavstva potpisanog u Mostaru 17. juna 2020. godine.

Nije jasno kako bi trebalo provesti ove izmjene budući da je sadržaj sporazuma usaglašen još sinoć, a svi učesnici sastanka su napustili Brisel. Ovo prije izgleda kao izlazna strategija lidera HDZ-a BiH kojom pokušava amnestirati svoje jučerašnje postupke. Kako stvari stoje, ovo će biti još jedna u nizu Čovićevih želja koja neće biti ispunjena.

ČITAJTE I OVO: Burno u hrvatskom političkom spektru Zoran Milanović javno poručio: “Dragan Čović se zamjerio Andreju Plenkoviću, sada će mu se ovaj svetiti”

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.