Džaferović bez imalo ustručavanja poručio: Koristeći političke i odbrambeno-vojne mehanizme, euroatlantska zajednica mora zaštititi Daytonski mirovni sporazum

Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine na svečanoj akademiji u sarajevskoj Vijećnici održanoj povodom 1. marta Dana nezavnisnosti BiH, poručio je da je ova država tog datuma 1992. godine obnovila, a ne stekla svoju nezavisnost.

Džaferović je na početku podsjetio na proces sticanja nezavisnosti BiH prije tačno 30 godina naglasivši da ne treba zaboraviti da su i oni koji su željeli podijeliti Bosnu i Hercegovinu pravili svoje referendume.

“Ali oni su bili nezakoniti, nikada nisu bili priznati i sa pravnog stanovišta ostali su ništavni. Oni koji nisu imali pravo i pravdu na svojoj strani pokušali su svoje ciljeve ostvariti bezobzirnom silom. Kada je počela surova agresija na BiH, pokazalo se da su jedini garant njenog opstanka branioci.

Međunarodno pravo je bilo neizostavno za stjecanje nezavisnosti, ali pokazalo se da ono samo nije dovoljno. Bila je potrebna snaga koja će stati iza toga prava. Ta snaga bila je Armija Republike BiH. Sloboda koju smo izborili skupo je plaćena i to nikada ne smijemo zaboraviti.

Istina o periodu agresije ispisana je u presudama međunarodnih sudova. Rat u BiH nedvosmisleno je karakteriziran kao međunarodni oružani sukob u kojem su učestvovali Srbija i Hrvatska”, kazao je Džaferović.

Kazao je da BiH 1. marta 1992. godine nije prvi put stekla nezavisnost.

“Već je obnovila nakon stoljeća strane uprave. Kao jedna od najstarijih država u Evropi, BiH nikada nije gubila svoj identitet čak i u onim vremenima kada je bila bez političke nezavisnosti. Obnavljanje državnosti BiH, a zatim i njene nezavisnosti bila je prirodna posljedica težnje bh. ljudi za slobodom.

Današnja Bosna i Hercegovina uređena je na temelju Daytonskog mirovnog sporazuma, ali ona je u odnosu kontinuiteta spram Republike Bosne i Hercegovine iz 1. marta 1992. godine. Prvi član Daytonskog ustava nedvosmisleno govori o kontinuitetu postojanja države Bosne i Hercegovine, što uključuje i kontinuitet njenih propisa, pa i zakona na osnovu kojeg slavimo današnji praznik”, naveo je.

Dodao je da su otpori spram 1. marta su protivni temeljima Daytona, jer i po Daytonskom sporazumu, jednako kao i po 1. martu, Bosna i Hercegovina je nezavisna država, članica Ujedinjenih nacija, sa svojim međunarodno priznatim granicama.

“Prema tome, svi koji su prihvatili Daytonski sporazum, prihvatili su i rezultate 1. marta. Ili, zapravo, nikada iskreno nisu ni prihvatili Daytonski sporazum. Nalazimo se u posebnom historijskom trenutku. Kriza u Bosni i Hercegovini traje već duže od pola godine.

Blokiran je rad institucija i postepeno se vode secesionističke aktivnosti usmjerene protiv institucija Bosne i Hercegovine. Otvoreno se nasrće na 27 godina implementacije Daytonskog mirovnog sporazuma, a reakcije euroatlantske zajednice još su blage i nedovoljne da zaustave secesionistički projekt vlasti entiteta Republike Srpske”, dodao je Džaferović.

Naglasio je da je na međunarodnom planu agresija Rusije na Ukrajinu sve promijenila.

“Odnosi koji su se podrazumijevali, sada su dovedeni u pitanje. Povelja Ujedinjenih nacija i međunarodno pravo bezobzirno su pogaženi. Situacija ukazuje na potrebu najvišeg stepena budnosti, ozbiljnosti i odgovornosti. Jedini način da se sačuva stabilnost u Bosni i Hercegovini jeste da svi bezuslovno poštuju Daytonski mirovni sporazum i 27 godina njegove implementacije.

Svako ko nas želi vratiti u 1995. godinu, ima opasne namjere. Međunarodna zajednica, a prvenstveno euroatlantska zajednica, mora shvatiti svu ozbiljnost trenutka i reagovati preventivno.

Koristeći političke i odbrambeno-vojne mehanizme, euroatlantska zajednica mora zaštititi Daytonski mirovni sporazum, jer je to njena obaveza i po samom tom sporazumu”, rekao je Džaferović.

Mišljenja je da Evropska unija i NATO savez moraju pružiti sve što je potrebno institucijama Bosne i Hercegovine da zaštite suverenitet i teritorijalni integritet.

“Nadam se da će biti dovoljno razuma unutar same Bosne i Hercegovine, od onih koji već atakuju na ustavni poredak Bosne i Hercegovine, da se na vrijeme zaustave, da se vrate konstruktivnom dijalogu u institucijama Bosne i Hercegovine i da normalno nastavimo naš razvoj.

U protivnom, oni će biti najveći gubitnici. Bosni i Hercegovini neće moći nauditi. Mogu samo nauditi miru i stabilnosti, a oni završiti pred sudovima i na smetljištu historije. Aktuelna kriza u Ukrajini i agresija Ruske Federacije na Ukrajinu, i sve što događa u vezi s time treba im biti velika opomena”, smatra član Predsjedništva BiH.

Poručio je da je apsolutni interes svih građana i svih naroda u Bosni i Hercegovini jeste očuvanje cjelovite i demokratske države Bosne i Hercegovine i to onakve kakva je definisana referendumskim pitanjem.

“To je država ravnopravnih naroda i građana, u kojoj će se svako osjećati komotno u svojoj koži, na svakom pedlju ove zemlje.

Potrebna nam je moderna, demokratska, funkcionalna država, članica Evropske unije i NATO saveza, koja će moći odgovoriti izazovima savremenog doba i ljudskih potreba u njemu, jer samo tako će nove generacije moći planirati budućnost u svojoj zemlji”, zaključio je Džaferović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.