Džaferović na ekonomskom forumu u Atini: “Prilika da EU Zapadni Balkan jednostavno prigrli i primi u svoje članstvo!”

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović obratio se na Delfi ekonomskom forumu u Atini za koji je kazao da je vrlo važna svjetska platforma na kojem se formiraju nove svjetske politike u smislu svih političkih, sigurnosnih i ekonomskih izazova.

Razmjena mišljenja uz relevantne učesnike tog skupa, dodaje Džaferović, daje nadu da će savremeni svijet osmisliti način kako odgovoriti na izazove na najbolji mogući način.

U obraćanju na forumu osvrnuo se na aktuelne svjetske probleme te globalna kretanja proteklih godina, kao i rusku agresiju na Ukrajinu, ali je ukazao i na situaciju u BiH te na opasnosti od prelijevanja situacije iz Ukrajine zbog ruskog uticaja na zapadnom Balkanu.

“Nadam se da tog scenarija neće doći, ali ako postoji i najmanja vjerovatnoća i strah od takvog nečega o tome moramo govoriti na svim mogućim mjestima. Za nas u BiH jedino rješenje je poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i 27 godina postignutih reformi te put ka EU i NATO-u” podvukao je.

Ponovio je da svaki pokušaj urušavanja tih reformi i prijetnje secesijom jednostavno neće proći.

“One mogu samo ugroziti mir i stabilnost, a isto važi i za svaki pokušaj daljnje etničke podjele Bosne i Hercegovine”, naveo je.

Džaferović se osvrnuo i na agresiju u Ukrajini naglašavajući da je ta situacija ujedinila zapadni svijet prije svega Evropsku uniju i NATO savez i ovo je trenutak kada te dvije organizacije trebaju dati odgovor za budućnost.

“Jedan od odgovora bi bio da se vodi proaktivna politika proširenja Evropske unije na zemlje zapadnog Balkana i da ona ima svoju perspektivu te da politika proširenja bude ozbiljna politika koja će članstvo svih država posmatrati kao geostrateško, a ne kao administrativno pitanje”, kazao je.

Kako je zaključio, ovo je prilika da Evropska unija na osnovu naučenih lekcija prigrli zapadni Balkan, a za početak BiH bi trebao biti dodijeljen status zemlje kandidata za članstvo jer države zapadnog Balkana trebaju EU, ali i Evropska unija treba zemlje zapadnog Balkana.

“Ovo je također prilika da EU na osnovu lekcija koje je naučila ono što se nalazi u trbuhu EU, a to je Zapadni Balkan jednostavno prigrli i primi u svoje članstvo”, naglasio je Džaferović.

Prema Džaferovićevim riječima to bi za početak bilo dobijanje kandidatskog statusa za BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.