Džaferović u obraćanju prisutnima nakon polaganja cvijeća: Moja je poruka da se nećemo proći kao ni oni koji poslije nas dolaze

Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti na spomen-obilježju za 116 ubijenih u Ahmićima, bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je kazao kako boli činjenica da svi oni koji su učestvovali u tom zločinu nisu došli pred lice pravde.

Džaferović je u obraćanju prisutnima nakon polaganja cvijeća kazao da još uvijek ni sva tijela nisu pronađena te da su to stvari koje posebno bole. Istakao je da je 29 godina bilo sasvim dovoljno da svi oni, koji su na bilo koji način učestvovali u izvršenju ovog gnusnog zločina, dođu pred lice pravde.

“Dovoljno i da znamo gdje su tijela onih koji su mučki ubijeni. Te stvari dodatno bole, a moja je poruka da se nećemo proći kao ni oni koji poslije nas dolaze, pa i oni poslije njih, sve dok se svaki koji je na bilo koji način učestvovao u zločinu ne dovede pred lice pravde. Odustati nećemo”, kazao je Džaferović.

Naglasio je da će se boriti za istinu i pravdu te da je mnogo pokušaja izjednačavanja krivice i zamagljivanja istine.

Poručio je onima koji se bave nečasnim radnjama da od toga odustanu jer istinu, kako kaže, nikada nije moguće staviti pod noge.

Reis-ul-ulema Husein ef. Kavazović danas je sa bivšim britanskim pukovnikom otkrio spomen ploču u čast prevoditeljice Dobrile Kalabe koja je ubijena 5. jula, ali je uručio i posebnu zahvalnicu Stewartu.

“Ovo priznanje je znak zahvalnosti za ono što bili vojnici koji nisu okrenuli leđa nakon svoje misije i otišli. Ostali su s nama i u znak te zahvalnosti o svjedočenju onoga što se dogodilo u Ahmićima, prijateljstva i onoga što čine Bobu i vojnicima smo trajno zahvalni”, kazao je Kavazović.

Stewart se potom zahvalio Kavazoviću na zahvalnici te dodao da je počastvovan što je primio ovu zahvalnicu koja je ustvari za vojnike i prevodice.

“Nisu imali instrukcije, radili su što su smatrali ispravnim u to vrijeme. Nekada su pravili greške, ali ne često. Njihova srca su s ljudima koje su upoznali jer su u njima vidjeli svoje majke, kćerke i sestre.

Mi u Ujedinjenom Kraljevstvu cijenimo prijateljstva koja imamo ovdje i činimo sve da pomognemo da BiH preživi krizu s kojom se suočava i nastavi biti divna zemlja. Bog blagoslovio građane BiH”, poručio je Stewart.

Cvijeće su položile brojne delegacije i gosti, a monologom glumca Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Nusmira Muharemovića te polaganjem cvijeća završen je program kod donje džamije u Ahmićima.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.