Džaferović uputio nedvosmislene poruke iz Sarajeva: Narod koji je pobijedio barbarstvo i neznanje ne može biti poražen!

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović na otvorenju Upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, održanom u Sarajevu, kazao je kako su otvaranjem novog i modernog sjedišta zajednice, na mjestu posebne simbolike, na Kovačima, oplemenjeni napori i generacija koje su sanjale ovaj trenutak, djelujući u teškim i neizvjesnim prilikama.

Džaferović je kazao kako je Islamska zajednica kroz različite oblike djelovanja prisutna u Bosni i Hercegovini više od šest vjekova.

– Pojava islama i njegovo prihvatanje od naših predaka, dobrih Bošnjana, trajno su oplemenili Bošnjake i državu Bosnu i Hercegovinu.

U prepoznavanju suštine islamske poruke i bića našega naroda, utkano je sve ono što danas čini naš identitet, ali i samu Bosnu i Hercegovinu, jer smo u tradiciji suživota sa drugima, trajno odredili budućnost ove zemlje.

Netrpeljivost i hipokrizija prema drugom i drugačijem, vremenom su zamijenjeni tolerancijom i pluralnošću.

To je promjena koju je u Bosnu i Hercegovinu donio islam, preinačujući dotadašnje prijepore i sukobe u prihvatanje različitosti – podsjetio je Džaferović.

Dodao je kako je islam naglasio važnost zajednice i odgovornost pojedinca unutar nje.

– Takmičite se u dobru i unaprijedite svoj rad stavljajući ga u funkciju zajednice.

Ovo su devize kojima su se u prethodnih šest vjekova rukovodili svi naši istaknuti prvaci, podižući vakufe u Bosni i Hercegovini – kazao je Džaferović.

Istakao je kako zato te građevine stoje i danas, jer su podizane u namjeri da koriste zajednici.

– Islamska zajednica je vjekovima bila izvorište takvih napora i pojedinaca u Bosni i Hercegovini, preuzimajući emanet vakifa i brigu o javnim dobrima u korist cijeloga društva, zajednica koja je nastojala i nastoji da interesi države Bosne i Hercegovine budu primarno zastupljeni u radu njenih institucija – rekao je Džaferović.

Dodao je kako su se u teškim, bremenitim vremenima, kada su Bošnjaci i Bosna i Hercegovina dopadali u nemilost drugačijih interesa i svjetonazora, sa ciljem podjele zemlje i brisanja vjekovne tradicije suživota i multikulturalnosti, istaknuti prvaci zajednice poput Džemaludina Čauševića, Mehmeda Handžića, Derviša Korkuta i drugih, postojano se suprotstavljali takvim namjerama.

– Takva uloga zajednice potvrđena je i tokom zadnje agresije na Bosnu i Hercegovinu. Tako će, uvjeren sam, ostati i ubuduće – istakao je Džaferović.

Dodao je kako je danas veliki dan za muslimane i Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini.

– Otvaranjem novog i modernog sjedišta zajednice, na mjestu posebne simbolike, ovdje na Kovačima, oplemenjeni su napori i generacija koje su sanjale ovaj trenutak, djelujući u teškim i neizvjesnim prilikama – kazao je Džaferović.

Dodao je kako je podizanje ovoga zdanja, naknada svima koji su izabrali vlastiti duhovni put i kulturni obrazac, istrajni u svojoj riješenosti da se prosvjećuju i budu brana barbarima.

– Narod koji je pobijedio barbarstvo i neznanje ne može biti poražen. U lakoći i strpljivosti života sa drugima, tragove našeg iskustva je lahko prepoznati.

Ono stoji na početku svih nastojanja koja imaju za cilj da budu u funkciji javnoga dobra, kao konačna potvrda toga – šta je stvarna zadaća čovjekova.

To je poruka i ovoga hajrata i njegovih vakifa: da je sve što se podiže sa ciljem da koristi ljudima, trajno i nepotrošivo dobro – rekao je Džaferović.

Uvjeren je da će i ovo dobročinstvo trajati i služiti svojoj namjeni, čuvajući sjećanje na dobre ljude koji su ga podigli, u cilju očuvanja i unapređenja zajednice.

Rukovodstvu islamske zajednice u Bosni i Hercegovini zahvalio je što čuvaju integritet i opstojnost zajednice i rade u korist očuvanja tradicije suživota u Bosni i Hercegovini.

Zahvalnost je uputio svima koji su ugradili svoj imetak u ovaj vakuf kako bi unaprijedili zajednicu, kao i svim onim manje vidljivim, ali vrijednim ljudima, koji su svojim odricanjem i dobrovoljnim radom dali doprinos u izgradnji ovoga dobra.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.