in , ,

Džaferović žestoko napao Dodika: “Nikada nećemo dozvoliti narušavanja integriteta i suvereniteta BiH”

Naglasio da je kompletno jučerašnje zasjedanje bilo najobičnija politička predstava

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je u emisiji “Dobar dan BiH” na Hayatu da su najnoviji zaključci NSRS pravno ništavni.

To su opasne poruke. Pravno neće proizvesti nikakve efekte i BiH će nastaviti da funkcionira, a Dejtonski mirovni sporazum će se i dalje implementirati. Ići ćemo putem reintegracije BiH, putem borbe za ostvarivanje ravnopravnosti svakog čovjeka i svih naroda na cijeloj teritoriji BiH, svojim evropskim i NATO putem, bez obzira što na tu temu govorila i Narodna skupština jednog bh. entiteta. To su potpuno nevaldini zaključci i ovo je jedini mogući put.

Visoki predstavnik će i dalje biti u BiH, i dalje će postojati kapacitet Visokog predstavnika, onakav kakav treba da bude. Prema tome ne vidim, kada je u pitanju formalno-pravni aspekt ovog što je jučer bilo, nikakvih mogućih posljedica po BiH. Prije bih rekao da bi posljedice trebale da uslijede prema onima koji su, prije svega Dodiku, inicirali raspravu i koji su isplanirali cijeli scenarij. Sve drugo, osim ovog puta o kojem sam govorio, nosi opasnost po mir i stabilnost i vjerujem da do toga neće doći. Mada moramo uvijek biti oprezni.

Kažu da to Dodik radi da bi napravio političku predstavu, da bi dobio jeftine političke poene. Ima i toga, jer mi moramo biti oprezni i znati da ima tu nešto što je i izvan toga. Ima plan, nakaradni i retrogradni plan, velikosrpske ideološke kuhinje i nikada ne smijemo biti uspavani. Uvijek moramo biti budni i pratiti do kraja. Dakle svi, međunarodna zajednica i svi koji garantuju Dejtonski mirovni sporazum – kazao je na početku Džaferović.

Poručuje da ukoliko bi Dodik krenuo “put osamostaljenja”, da bi ga zaustavila država BiH.

Moraju ga zaustaviti institucije BiH. Ovdje prije svega mislim, na Tužilaštvo i Sud, jer to bi bilo teško krivično djelo i to je povreda teritorijalnog integriteta BiH, koja sasvim sigurno vodi u nasilje i u destabilizaciju prilika i to je krivično djelo. Prije svega mislim na tu vrstu reakcije. Zatim će ga zaustaviti institucije BiH, koje su zadužene da štite integritet i suverenitet, i na kraju zaustavit će ga oni koji danas brinu o međunarodnom ugovoru koji se zove Dejtonski mirovni sporazum.

Visoki predstavnik je dio Dejtonskog sporazuma, dio ustavnog sistema, cjelovita BiH je garantirana Dejtonskim mirovnim sporazumom i Dodik ukoliko želi da se poziva na entitet RS, onda će prije toga morati poštovati institucije BiH i dosljedno provođenje mirovnog sporazuma. Zna se tačno koji su to subjekti u okviru međunarodne zajednice. To je Visoki predstavnik i vojni kontingent, ako već moramo o tome govoriti, međunarodnih snaga koji postoje pod Dejtonskim mirovnim sporazumom – izričit je Džaferović.

Pogledajte snimak cijelog gostovanja:

Najveći privatni distributer nafte u BiH pokreće novi biznis, pogledajte o čemu se radi!

Velika akcija dobojske policije, uhapšeni muškarci iz Tešnja!