in , ,

Džeko pred meč sa Finskom: Svi moramo biti kao prava ekipa, jer samo tako možemo doći do željenog rezultata

Očekujemo bolje rezultate u predstojećem periodu nego što je to bio slučaj u prethodnom, rekao je kapiten naše reprezentacije Edin Džeko

Naš državni fudbalski tim večeras (20.45 sati) protiv reprezentacije Finske na Olimpijskom stadionu u Helsinkiju otvara kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru.

Očekujemo bolje rezultate u predstojećem periodu nego što je to bio slučaj u prethodnom, rekao je kapiten naše reprezentacije Edin Džeko.

“Imamo novog selektora, ali sam selektor ne donosi bolje rezultate. Tu smo i mi igrači koji smo igrali prošle kvalifikacije. Nismo bili na nivou na kojem treba da budemo. Od nas igrača očekujemo mnogo više, nego što smo dali svi zajedno u zadnjim kvalifikacijama.

Možemo li u ovim kvalifikacijama popraviti dojam?

– Sigurno da zadnje kvalifikacije nisu bile naše najbolje i bile su ispod svih očekivanja koja smo imali. Ne volim puno da pričam o prošlosti, bilo je kako je bilo, sada se može reći da smo uigraniji. Očekujem da ove kvalifikacije već od 1. kola krenemo na najbolji mogući način i da svi zajedno damo svoj doprinos za bolje rezultate naše reprezentacije.

Ne tako davno naš državni tim je bio u prvoj ili drugoj jakosnoj grupi, a sada smo u četvrtoj.

– Želio bih da smo među najboljim reprezentacijama, prije nekoliko godina smo bili tu, kada smo otišli na Svjetsko prvenstvo u Brazilu, ali nedavno nismo imali rezultate koje smo željeli. U međuvremenu bila je promjena generacija, ostalo je još nekoliko nas koji smo tu iz te 2014. godine i sigurno je da mladi igrači, koji su došli poslije, imaju veliki potencijal, možda im treba malo vremena da dostignu ono što smo mi dostigli.

Može li naš individualni kvalitet biti prevaga u korist „Zmajeva“ protiv Finske?

– Predstojeća utakmica je jako bitna za obje reprezentacije. Na kraju krajeva, svi moramo biti kao prava ekipa jer samo tako možemo doći do željenog rezultata. A i ako jedan pojedinac riješi utakmicu i donese pobjedu, neka bude tako. Sve dok je ekipa dobra, može se i pobijediti.

Za prethodno gostovanje u Finskoj nas ne vežu lijepe uspomene…

– Nemamo dobra sjećanja, izgubili smo protiv Finske, to je bila krucijalna utakmica u kvalifikacijama. Nakon tog susreta smo samo išli dolje, nikako naprijed. Finska stoji kompaktno i igra na kontranapade, dobro ih poznajemo i mislim da neće biti nekih iznenađenja. Tim koji je došao do Evropskog prvenstva je uvijek dobar tim.

Goca Tržan progovorila o krahu grupe “Hurricane”

Preminuo bard jugoslovenskog glumišta Vlasta Velisavljević